Komst hoge windmolens Eefde mogelijk onzeker na twijfel bij Raad van State

Datum:
 • maandag 1 februari 2021
 • in
 • Categorie: , ,
 • De Raad van State gaat de komende weken onderzoeken of de rechtszaak over het plan voor drie 185 meter hoge windturbines langs het Twentekanaal bij Eefde moet worden aangehouden. Dat betekent dat er voorlopig geen uitspraak komt en het windproject van energiecoöperatie IJsselwind wordt uitgesteld. Tegenstanders hopen dat op uitstel uiteindelijk afstel volgt. 


  Jan van Ommen / Cerberus 

  Reden voor het mogelijke uitstel is een arrest van het Europese Hof van Justitie over een bouwplan van vijf windturbines in het Belgische Aalter en Nevele van afgelopen zomer. Deze uitspraak staat internationaal bekend als het Neveler Arrest. Daarin droeg het Hof de Vlaamse regering op om alsnog een uitgebreid Milieueffect-onderzoek (MER) te doen naar de algemene milieunormen die voor windturbines en windparken gelden. 

  Nederland heeft ook dergelijke algemene milieunormen voor slagschaduw, schitteringen, veiligheidscontouren en geluidsoverlast. Dat is hier geregeld in een landelijk geldend Activiteitenbesluit. Mogelijk dat de Raad van State gaat beslissen dat er ook in Nederland alle reden is om te onderzoeken of die algemene milieunormen wel voldoen. 

  Strengere milieunormen

  Als de hoogste bestuursrechter dat gaat doen kan dat grote gevolgen hebben voor de rechtszaak tegen de windmolens in Eefde. Een eventuele aanhouding levert flinke vertraging op van misschien wel één of twee jaar.

  Want mocht uit dat MER-onderzoek blijken dat die milieunormen tekort schieten, dan zullen die eerst aangescherpt moeten worden. En dat geldt dan ook voor de geplande windmolens in Eefde, aldus advocaat Rob Wertheim, die spreekt namens de Eefder familie Lubberdink. Als één van de geplande molens wordt gebouwd zullen zij er pal naast wonen.

  Het is nog maar de vraag of het huidige plan onder verscherpte milieunormen zal standhouden. Een andere bezwaarmaker uit Eefde, Klaas Bron van Stichting Eefde Tegen-Wind, betwijfelt dat in elk geval.

  Onaangenaam verrast

  Toen rechter en de zogeheten staatsraad Eric Helder waarschuwden dat deze extra drempel voor de windmolens een serieuze mogelijkheid is, was de raadsman van windenergiebedrijf IJsselwind, Erwin Noordover, onaangenaam verrast. 

  ,,Daar worden wij flink door overvallen. We hebben ons hier niet op kunnen voorbereiden. Een discussie over het Neveler arrest kan een flinke vertraging en enorm veel extra kosten opleveren van misschien wel twee jaar als de Raad ook nog vragen aan het Europese Hof gaat stellen.’’ 

  ‘Voorzichtiger door Toeslagenaffaire’

  De tegenstanders reageerden blij verrast. Klaas Bron van Tegen-Wind vermoedt dat de Raad van State mogelijk door de Toeslagenaffaire toch wat voorzichtiger gaat worden in het vrij baan geven aan allerlei windpark-, zonnepanelen- en gaswinningsprojecten.

  ,,Sinds de Crisis- en herstelwet is ingevoerd is de rol van de Raad van State verworden van scheidsrechter tot grensrechtertje van de thuisclub, en dat is de overheid. De burger staat dus al direct met 10-0 achter tegen al het geweld van de overheid en de grote energiebedrijven. Onder het mom van duurzame energie wordt natuur, landschap en de biodiversiteit alsnog vernietigd.’’

  Beslissing binnen enkele weken

  Overigens is het nog lang niet zeker dat de Eefder windmolenzaak daadwerkelijk op de plank gaat. Daar gaat de Raad eerst over nadenken. Op verzoek van de raadsman van initiatiefnemer IJsselwind zal het bestuursrechtscollege wel zo snel mogelijk laten weten of de zaak wordt aangehouden.

  De Raad van State laat binnen enkele weken weten of de zaak wordt aangehouden of dat er toch sneller een einduitspraak komt.

  DS

  0 reacties :

  Een reactie posten