Goedkope steroïde inhalatoren onderdrukken ernstige Covid-symptomen, blijkt uit proef

Datum:
 • zondag 14 februari 2021
 • in
 • Categorie:
 •  Dit is echt heel apart.  Goedkope steroïde inhalatoren onderdrukken ernstige Covid-symptomen, blijkt uit proef

  (Door: Eric Worrall – Vertaling: “Scarface”)

  Onderzoekers van Queensland University en Oxford University, die hebben onderzocht waarom astmapatiënten “ondervertegenwoordigd” waren in ernstige Covid-gevallen, hebben een klinische proef met Budesonide-astma-inhalatoren voltooid.

  Het artikel gaat over een proef met astma-inhalators die tot zeer sterke vermindering van Covid-klachten leiden. Dit is echt heel apart. Kennelijk onderdrukken de steroïden die iemand binnen krijgt met die inhalators het immuunsysteem, waardoor schade aan de longen die juist dóór dat immuunsysteem veroorzaakt wordt sterk wordt verminderd. Tevens is er sprake van lagere koorts bij patiënten. De vertaling van het artikel staat hieronder. Eén quote uit het artikel: “Ik denk dat mensen een keuze moeten maken, en individuele artsen zullen hun eigen beslissingen nemen, maar ik denk dat we hebben aangetoond dat iedereen die Covid-symptomen vertoont, een steroïde-inhalator moet krijgen.” Dit is echt goed nieuws!

  Onderzoekers zeggen dat hun klinische proef met een goedkope astma-inhalator, om te voorkomen dat Covid-19-patiënten ernstige symptomen ontwikkelen, “ongelooflijke” resultaten heeft opgeleverd. De resultaten geven hoop dat de ergste effecten van het virus kunnen worden beperkt door de gemakkelijk toegankelijke medicatie, terwijl de wereld wacht tot levensvatbare vaccins worden uitgerold.

  Patiënten in de proef, uitgevoerd in Groot-Brittannië en geleid door onderzoekers uit Australië, kregen eenvoudige steroïde-inhalatoren (*  zie voetnoot) wanneer ze zich in het ziekenhuis meldden met symptomen van de ziekte.

  QUT (Queensland University of Technology) universitair hoofddocent Dan Nicolau, een van de hoofdonderzoekers van de proef aan de Universiteit van Oxford, zei dat de resultaten aantoonden dat de methode buitengewoon effectief was in het voorkomen van ernstige Covid-19-symptomen.

  “Toen we in maart 2020 voor het eerst met de proef begonnen, hoopten we op 50% vermindering van het risico op het ontwikkelen van ernstige symptomen, wat op zichzelf al erg hoog zou zijn geweest”, zei hij.

  “We haalden 90%, wat zelfs met slechts een paar honderd mensen al echt buitengewoon hoog is. En het is niet alleen het algehele resultaat: hun temperatuur is lager, ze krijgen minder koorts en ze herstellen sneller.”

  Professor Nicolau zei dat ze zich in de vroege stadia van de pandemie realiseerden dat mensen met astma ondervertegenwoordigd waren in ernstige en fatale gevallen van Covid-19.

  Ze veronderstelden dat het gebruik van steroïde-inhalatoren, die de immuunrespons in de longen onderdrukken, een gunstig effect zou kunnen hebben op Covid-19-patiënten die vaak longschade opliepen als gevolg van een overactieve immuunrespons op de ziekte.

  De proef is onlangs afgerond, waarbij de sterke vroege resultaten onafhankelijk werden beoordeeld als voldoende zonder dat dit verder hoeft te worden gegaan.

  Professor Nicolau zei dat er ook ethische overwegingen waren om het proces voort te zetten terwijl het zulke positieve resultaten behaalde.

  “Er waren 10 keer zoveel mensen die naar de normale behandeling van het ziekenhuis gingen in plaats van naar onze proefbehandeling”, zei hij.

  “Het bereikt een punt waarop het niet langer ethisch is, dus stopten we de proef op ongeveer tweederde van de tijd.”

  Een voorlopige versie van de bevindingen van de proef wordt beoordeeld door het medische tijdschrift The Lancet, dat de hypothese van het team publiceerde voor de start van de proef vorig jaar.

  De gerandomiseerde studie omvatte uiteindelijk 146 patiënten, die regelmatige doses van ofwel corticosteroïde budesonide kregen via een inhalator of een placebo.

  Professor Nicolau zei dat de implicaties voor de behandeling enorm waren, vooral voor delen van de wereld die voor een tijdje geen toegang zouden hebben tot een vaccin.

  “Neem bijvoorbeeld Jemen, dat land heeft momenteel geen werkende ziekenhuizen vanwege de oorlog daar. Een vaccin zal er nooit komen. Maar dit is in de meeste delen van de wereld een vrij verkrijgbaar medicijn, ”zei hij.

  “Ik denk dat mensen een keuze moeten maken, en individuele artsen zullen hun eigen beslissingen nemen, maar ik denk dat we hebben aangetoond dat iedereen die Covid-symptomen vertoont, een steroïde-inhalator moet krijgen.”

  Het onderzoeksteam, dat mede wordt geleid door Sanjay Ramakrishnan (University of Oxford Clinical Research Fellow en Edith Cowan University-promovendus), bereidt zich voor om te zoeken naar meer toepassingen voor de behandeling waarvan zij denken dat deze van toepassing is op een reeks ziekten, waaronder veel stammen van de griep en zelfs verkoudheid.

  “We hebben nog nooit een goede behandeling voor verkoudheid gehad, het maakt mensen ziek, vooral oudere mensen, en misschien kan dit het zijn,” zei professor Nicolau.

  “Deze pandemieën komen nu om de vijf jaar of zo, en deze behandeling zou voor de volgende moeten werken, omdat hyperontsteking niet specifiek is voor Covid, maar bij alle luchtweginfecties.”

  * In een eerdere versie van dit artikel stond dat de steroïde-inhalatoren vrij verkrijgbaar waren. Hoewel ze dat in sommige delen van de wereld zijn, is er in Australië een recept voor nodig.

  Bron:
  wattsupwiththat.com
  Door: Eric Warroll

  Vertaald uit het Engels door:
  “Scarface”
  (voor www.ejbron.wordpress.com)

  0 reacties :

  Een reactie posten