Gaat provincie of gemeente over datacenters? Dat is niet duidelijk. Maar maakt het iets uit?

Datum:
 • vrijdag 19 februari 2021
 • in
 • Categorie: , ,

 • HOLLANDS KROON

  Het is nog niet duidelijk of de provincie of gemeenten vergunningen mogen uitdelen als het op datacenters aankomt. Maar dat maakt voor het standpunt van de gemeente en provincie over datacenters niks uit.


  Nina Rijnierse 19-2-2021


  De provincie Noord-Holland en de gemeente Hollands Kroon onderkennen beiden het belang van datacenters, zo stelt de gemeente vrijdag in een nieuw persbericht. Daar heeft het vergunningsproces en de discussie over wie die mag uitdelen geen invloed op. ,,Het vergunningsproces en de rol van bevoegd gezag zijn niet van invloed op de vraagstukken rondom de wenselijkheid, locatie of inpassing van datacenters.”

  Deze week bleek uit documenten en reacties van experts dat bestuurders in Noord-Holland mogelijk hun boekje te buiten gaan om datacentra te lokken. De gemeente Hollands Kroon sloeg waarschuwingen in de wind dat zij niet het bevoegd gezag is om vergunningen aan internationale techgiganten te verlenen.

  Landsadvocaat

  De Omgevingsdienst Noord-Holland Noord en Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied verschillen van mening over de bevoegdheidsverdeling rond de vergunningverlening van datacenters.

  Uit het juridisch advies dat de provincie heeft aangevraagd bij landsadvocaat Pels Rijcken komt geen eenduidige conclusie. De landsadvocaat stelt dat datacenters vergunningsplichtig zijn en dat er onvoldoende aanknopingspunten zijn in de parlementaire geschiedenis en/of de jurisprudentie om te bepalen of de provincie of de gemeente hierover gaat.

  Een bestuursrechter moet uitspraak doen om duidelijkheid te krijgen over de verdeling van de bevoegdheid rondom vergunningen van datacenters. De gemeente Hollands Kroon meldt ook dat, ongeacht wie bevoegd gezag is, is dezelfde regelgeving van toepassing met betrekking tot de milieuaspecten van de vergunning. 


  Noordhollands Dagblad

  1 reacties :

  Anoniem zei

  Zou het iets uitmaken?
  Provincie en Gemeente Hollands Kroon spelen al jaren onder 1 hoedje, deze onzin is slechts bedoeld om de burger een rad voor ogen te draaien.

  Een reactie posten