Nederlanders in buitenland dagen Staat opnieuw om testplicht

Datum:
 • maandag 4 januari 2021
 • in
 • Categorie: , ,
 • Minister kwam tijdens weekeinde met nieuwe regeling

   

  Door mr. Jeroen Pols

  ROTTERDAM – 4 januari 2021 –  Op oudejaarsdag veegde de rechter in Den Haag de verplichte coronatest van tafel. Volgens het vonnis maakt de regeling inbreuk op het grondrecht van de onaantastbaarheid van het lichaam. “Een concrete wettelijke grondslag ontbreekt”, oordeelde de rechter. De minister weigert de verplichting in te trekken maar kwam in het weekeinde met een nieuwe regeling op basis van de Spoedwet.

  Dertig in het buitenland verblijvende Nederlanders die door de verplichting overvallen werden, dagvaarden opnieuw de Staat. Veel reizigers werden op hun thuisvlucht geweigerd omdat zij geen negatieve test konden tonen. “Alle testlocaties waren vanwege de feestdagen gesloten”, aldus een gestrande reiziger in Portugal.

  Spoedwet

  De minister kwam zondagavond met een gewijzigde regeling op basis van de Spoedwet. Hij beroept zich op zijn bevoegdheid om regels te stellen voor het openbaar vervoer. “Het tonen van een verplichte testuitslag is echter geen vervoersvoorwaarde maar een eis om Nederland te kunnen inreizen. Deze bepaling biedt evenmin een concrete wettelijke basis. De situatie is dan ook ongewijzigd. Deze verplichting is in strijd met fundamentele grondrechten”,  aldus advocaat Gerben van de Corput.

  Mensenrechten

  De voorzieningenrechter zal ook moeten oordelen over de schending van het 4de Protocol bij het Europese Mensenrechtenverdrag. Dit artikel bepaalt dat aan niemand het recht mag worden ontnomen het grondgebied te betreden van de Staat, waarvan hij een onderdaan is. Door een negatieve testuitslag als toegangsbewijs tot Nederland te eisen, maakt de Staat inbreuk op dit grondrecht.“Dat kan niet. Daarmee is deze regeling onhoudbaar”, aldus Van de Corput.

  De behandeling vindt morgen 5 januari 2021 om 11.00 uur bij de Rechtbank Den Haag plaats. De dagvaarding kunt u hieronder downloaden. De zitting is via een livestream te volgen op dit kanaal:

  Meer lezen

  Dagvaarding publicatie


  VIRUSWAARHEID

  0 reacties :

  Een reactie posten