Lutjestrand krijgt een oplossing tegen blauwalg

Datum:
 • dinsdag 12 januari 2021
 • in
 • Categorie: , ,

 • Hollands Kroon 
  -  Het ontwerp is gemaakt door HB Advies en Klein Wieringen is de aannemer van het project.

  Lutjestrand krijgt een oplossing tegen blauwalg

  Het Lutjestrand krijgt een zwembassin dus een soort zwembad in het Amstelmeer. Op die manier kunnen we blauwalgvrij zwemmen verzekeren. Het water in het bassin wordt namelijk ververst met water uit een diep punt van het Amstelmeer. Het bassin wordt langwerpig met een steiger van gerecycled kunststof wat op hout lijkt. Hier kunnen sloepen aan de buitenkant aanleggen. En aan de binnenkant kunt u veilig zwemmen. De bouw van het bassin start in januari 2021. De planning is dat er in de zomer van 2021 gezwommen kan worden.

  Het bassin 

  Het bassin komt bij het zandstrand van het Lutjestrand. Als het zwembassin klaar is, krijgt het gebied van het Lutjestrand ook nog een opknapbeurt. Zo komen er nieuwe fietsenrekken en speeltoestellen. Het bassin is ongeveer net zo groot als het zandstrand van het Lutjestrand. Aan de binnenkant van het bassin komen een aantal drijvende steigers te liggen, waar je op kan spelen. De lange kant van het bassin wordt 119 meter en de twee zijkanten 63 en 96 meter. De steiger krijgt een looppad van 2 meter breed.

  Blauwalg

  Al jaren wordt het zwemwater aan het Lutjestrand geplaagd door blauwalg. Hierdoor kan er vaak niet worden gezwommen in de zomer. Terwijl het voor veel mensen zo’n fijne plek is. Daarom is dit plan bedacht. Zo kan er veilig in het bassin worden gezwommen.

  Het ontwerp

  Het ontwerp voor het zwembassin is bedacht tijdens bijeenkomsten met ondernemers, mensen uit de buurt en gebruikers van het strand. Het ontwerp is gemaakt door HB Advies en Klein Wieringen is de aannemer van het project.

  Projecten Amstelmeer-IJsselmeer

  In het project Vaarroutenetwerk Amstelmeer-IJsselmeer wordt ook gewerkt aan een nieuwe traillerhelling bij de Ulkesluis en een kunstroute langs de vaarroute. Afgelopen jaar is voor dit project ook het Slootdorperbos opgeknapt en zijn er steigers langs de vaarroute geplaatst en opgeknapt. Ook is er een afspoelgelegenheid op het surfstrand van het Amstelmeer gemaakt.

  De Kop Werkt!

  Het zwembassin is een project van Vaarroutenetwerk Amstelmeer-IJsselmeer van ‘De Kop Werkt!’. Dit is een stimuleringsprogramma van de vier kopgemeenten Texel, Den Helder, Hollands Kroon en Schagen en de provincie Noord-Holland. Wij werken samen aan een regio die klaar is voor de toekomst. Dat doen wij door steeds gebruik te maken van kansen, die de kracht van de regio versterken. Daarbij gaat het om de ontwikkeling van havens, agribusiness, energiesector, toerisme, bereikbaarheid en uw leefomgeving.

  Meer informatie vindt u op www.dekopwerkt.nl.

  Zwembassin bij Lutjestrand. (copyright: HB Advies)
  Zo komt het zwembassin bij het Lutjestrand eruit te zien. (copyright: HB Advies)
  Lutjestrand krijgt een zwembassin met steiger voor sloepen. (copyright: HB Advies)
  Het Lutjestrand krijgt een zwembassin. (copyright: HB Advies)

  Noordhollands Dagblad

  4 reacties :

  Anoniem zei

  Het werkelijke probleem, het steeds weer ontstaan van blauwalg, wordt niet opgelost. De boeren die het water vervuilen gaan weer vrijuit.

  Anoniem zei

  Er is oorzaak en gevolg. De oorzaak is de watervervuiling die dan weer de blauwalg veroorzaakt.
  Bij het sluisje/bruggetje in Van Ewijcksluis wordt door de jeugd massaal gezwommen, moet daar dan ook maar een soortgelijke voorziening getroffen worden als bij het Lutjestrand? Hoe moet het verder met andere plekken waar de jeugd zwemt en met de windsurfers en kite surfers?

  Anoniem zei

  "Water wordt ververst uit een diep punt van het Amstelmeer"

  Dat diepe water is stervenskoud. Gaan de mensen dus buiten dat zwembassin zwemmen, want daar is het water om uit te houden.

  Anoniem zei

  Typisch een plan wat slecht doordacht is, geld oplevert voor de bedenker en goed gekeurd door totaal ondeskundige ambtenaren en politici.
  Zo werkt Nederland tegenwoordig en Hollands Kroon is de koploper van idiote plannen.

  Een reactie posten