Wat betaalde de gemeente Den Helder nou écht voor de opslag van de kunstcollectie van Rob Scholte?

Datum:
 • dinsdag 29 december 2020
 • in
 • Categorie: ,
 • DEN HELDER | BVA AUCTIONS

  Wat heeft de gemeente Den Helder per maand écht betaald aan Imming Logistics Fine Art voor het opslaan van de kunstcollectie van Rob Scholte? In stukken die de stadsadvocaat naar de rechtbank heeft gestuurd staan lagere bedragen dan burgemeester en wethouders de gemeenteraad en de pers hebben verteld.

   Delano Weltevreden 28-12-2020

  De kunstcollectie is in beslag genomen bij de ontruiming van het Rob Scholte Museum in het voorjaar van 2018. Als onderpand. Als Scholte de ontruimingskosten niet kon of wilde betalen, kon de gemeente de achtduizend stukken tellende collectie te gelde maken.

  De collectie was ondergebracht bij Imming Logistics Fine Art in het Westfriese De Goorn. Per maand betaalde de gemeente 9929 euro aan Imming, zei het college.

  Regelmatig

  Rob Scholte en de gemeente treffen elkaar regelmatig in de rechtszaal. In een van de stukken die de stadsadvocaat naar de rechtbank heeft gestuurd, staan heel andere maandbedragen voor de opslag van de kunstcollectie.

  Advocatenkantoor Schenkeveld uit Alkmaar vertegenwoordigt de gemeente Den Helder. Schenkeveld stuurde in 2019 productie 94 naar de rechtbank. Daarin staan allerlei kosten opgenomen die de gemeente heeft gemaakt in verband met de ontruiming van het Rob Scholte Museum. Ook kosten die zijn gemaakt voor het opslaan van de kunstcollectie bij Imming staan daarin, net als de kosten voor het opslaan van de inboedel van de familie Scholte bij het bedrijf Comenius.

  Verschillende bedragen

  In de opsomming staan voor het opslaan van de kunstcollectie verschillende bedragen. In oktober 2018 wordt voor ’opslag november’ 6.284 euro opgevoerd, in november 6.921,10 euro voor ’opslag kunstcollectie december’. Die bedragen blijken exclusief 21 procent btw te zijn. De factuur van 6.921,10 euro levert een bedrag van 8.374,53 euro op.

  Burgemeester en wethouders willen niet uitleggen waarom er een verschil zit tussen de bedragen die de advocaat aan de rechtbank heeft doorgegeven en het bedrag van 9929 dat de gemeente had gezegd maandelijks kwijt te zijn aan Imming. Ook de originele facturen wil het college niet laten zien. Woordvoerster Florentine de Maar: ,,Zoals eerder aangegeven, doet de gemeente geen inhoudelijke mededelingen gedurende de lopende juridische procedures. De gemeente geeft geen inzage in processtukken in deze procedures, ook niet in de facturen over de opslagkosten zolang deze zaak onder de rechter is.’’

  De collectie is sinds enkele maanden ondergebracht bij veilingbedrijf BVA Auctions. In januari wil de gemeente beginnen met het openbaar verkopen van de kunstwerken. Rob Scholte is opnieuw naar de rechter gestapt met het verzoek om de veiling opnieuw te verbieden. De kunstenaar zegt dat de gemeente en de deurwaarder zich niet hebben gehouden aan het vonnis van oktober. De rechter had daarin onder meer bevolen dat de kunstcollectie terug moest naar Imming.

  Imming wil niet vertellen wat de gemeente maandelijks in rekening is gebracht voor het opslaan van de kunstcollectie. Een woordvoerster van het bedrijf: ,,Zoals eerder aangegeven wensen wij ons niet in enige discussie te mengen en zullen wij ons onthouden van commentaar.’’ Eerder was het bedrijf gevraagd of het klopt dat de collectie niet terug is gebracht naar Imming omdat het bedrijf daar geen plek voor heeft. Het bedrijf wilde zich toen ’onthouden van enig commentaar’.

  Noordhollands Dagblad


  3 reacties :

  Dekker zei

  Advocaten Kantoor Schenkeveld behartigt ook zaken van particuliere klanten. U kunt gerust aannemen dat het dragen van 2 petten onmogelijk is, zeker als er gekozen moet worden tussen particulier en overheid, dus de particulier zal bij Schenkeveld altijd het onderspit delven omdat Gemeentes veel meer geld opbrengen als particulieren.
  Schandalig is het als een overheid, zoals in dit geval Den Helder, de boel via zijn advocaat, flest.
  Het geeft maar weer eens ten overvloede aan dat heden ten dage overheden onbetrouwbaar, crimineel en frauduleus bezig zijn en geen (Rijks)recherche die er wat aan doet.

  Anoniem zei

  Waarom zou je als Burgemeester en Wethouders geen openheid van zaken geven als je niets te verbergen hebt?

  Dekker zei

  Eigenlijk is het bizar, Rob Scholte heeft naar we mogen aannemen trouw zijn Gemeentelijke Belasting betaalt en van diezelfde betalingen wordt door de Gemeente een duur advocaten kantoor ingehuurd om Rob Scholte te laten bloeden. Dus Rob Scholte is verplicht mee te betalen aan zijn eigen door de Gemeente opgestelde aanklacht.

  Een reactie posten