Veel bier bevat bestrijdingsmiddel glyfosaat (uitslag labonderzoek)

Datum:
  • donderdag 31 december 2020
  • in
  • Categorie: ,
  •  Begin 2016 heeft het Duitse milieu-instituut in München vastgesteld dat 14 populaire Duitse bieren de onkruidverdelger glyfosaat bevatten.

    24 november 2018 

    Begin 2016 heeft het Duitse milieu-instituut in München vastgesteld dat 14 populaire Duitse bieren de onkruidverdelger glyfosaat bevatten. Er zijn toen waarden gemeten tussen de 0,46 en 29,74 microgram per liter. De wettelijk toegestane hoeveelheid glyfosaat in drinkwater is in Nederland 0,10 microgram per liter. Dat is dus vrij ernstig, maar hoe zit het  20 in Nederland? We hebben                          31 biertjes uit de Nederlandse  supermarkten naar een laboratorium                  gestuurd om het vast te laten stellen.

    NVWA
    Als reactie op de Duitse biertest heeft de Nederlandse NVWA in 2016        ook onderzocht hoeveel bier in de Nederlandse supermarkten glyfosaat                bevat. Hun conclusie was dat iets meer dan een derde van het bier                  glyfosaat bevat. Helaas heeft deze organisatie de betreffende                        biermerken niet openbaar gemaakt. Omdat veel mensen graag bier                    drinken met een lage kans op de onkruidverdelger glyfosaat hebben                          wij deze test overgedaan en maken we de resultaten wel bekend.

    Reinheitsgebot
    Duits bier van het type pilsener mag eigenlijk niet meer bevatten dan          gerstemout, water, hop en gist. Veel van de onderzochte bieren houden                  zich hier niet aan. Soms worden er tarwe, mais, maltose, suiker of                  hopextract gebruikt. Vooral tarwe brengt vaak glyfosaat met zich mee                      (1).

    Hoe kan glyfosaat in het bier komen?
    Omdat glyfosaat planten in een mum van tijd kan doen verdorren,                  gebruiken Europese boeren het op grote schaal om hun granen                    makkelijker te oogsten. Vlak voor de oogst spuiten ze hun hele veld                    onder, zodat het graan gelijkmatig verdort en daardoor de oogst                          sneller verloopt. Dit proces heet ook wel Crop dessication (23).                          Omdat het kort op elkaar gebeurt, is er geen tijd om het glyfosaat door                        de regen te laten wegspoelen. Daarnaast wordt ook bij de teelt van                          hop glyfosaat gebruikt (45). Met name goedkope biersoorten maken                    geen gebruik van bronwater, maar van kraanwater dat vaak uit            oppervlaktewater bestaat (678). Oppervlaktewater bevat vaak ook              glyfosaat. Ons bier kan dus via drie verschillende wegen met                            glyfosaat vervuild raken.

    Volgens de overheid helemaal veilig
    Volgens de autoriteiten is glyfosaat een veilige stof en is er geen                            reden tot paniek. Als we de medische literatuur induiken, dan blijkt                          dat niet alle wetenschappers hiervan overtuigd zijn (9):

    • De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) noemt glyfosaat                  ondertussen ‘waarschijnlijk kankerverwekkend’ (10). Ook              onafhankelijke wetenschappers die naar het beschikbare bewijs                  hebben gekeken, concludeerden dat glyfosaat op meerdere manieren                  in staat is om kanker aan te jagen bij mensen (11).
    • Italiaanse onderzoekers hebben dit jaar op basis van donaties nog                  eens goed gekeken naar het effect van glyfosaat (12). Ze gaven                dagelijks een absoluut veilig geachte dosis glyfosaat aan ratten.                      Het  bleek dat het middel zich opstapelde in hun lichaam. Zelf                  werden  ze er niet ziek van, maar hun nakomelingen wel. De          voortplanting,  genen en darmbacteriën waren verstoord.
    • Glyfosaat blijkt volgens recente onderzoeken giftig voor de                    darmflora  (1314).
    • Glyfosaat kan volgens onderzoekers de hormoonbalans verstoren              (1516).
    • Er zijn studies waaruit blijkt dat glyfosaat het interne                  navigatiesysteem van bijen in de war brengt, waardoor ze                          massaal sterven (17).
    • De doorgaans zeer kritische website Factcheck.org heeft ook                          eens  goed gekeken naar glyfosaat. Ze concluderen dat het pas              schadelijk wordt bij hogere doseringen (18). Dat is zorgelijk,                          want de hoeveelheid glyfosaat in ons lichaam stapelt zich de                          laatste jaren steeds meer op. Bij sommige mensen is de                      hoeveelheid glyfosaat in het bloed de laatste jaren met meer dan                  1000% gestegen (19). Deze trend is ook bij dieren zichtbaar (20).
    • Glyfosaat is niet alleen schadelijk voor dier en mens. Volgens                          een professor van de Wageningen Universiteit (WUR) zou                        glyfosaat verboden moeten worden omdat deze stof het                      bodemleven en ons water aantast (21).

    Glyfosaat veilig?
    Als we de brouwerijen en overheden mogen geloven is de                          hoeveelheid glyfosaat in bier te laag om een schadelijke werking te                    kunnen hebben. Volgens sommige onderzoekers is glyfosaat al giftig                        bij lage doseringen (22). Het middel wordt verkocht met het verhaal                        dat het slechts wat aminozuren blokkeert omdat het molecuul daarop                      lijkt. Dat is de reden dat de plant afsterft. Volgens de Europese          voedselwaakhond EFSA is glyfosaat helemaal veilig. Ze komen tot                          dit oordeel op basis van geheime stukken die ze niet openbaar willen                  maken (23). Wat we wel weten is dat ze gebruikmaken van informatie                    van Monsanto zelf (24). De slager keurt dus z’n eigen vlees.

    Het onderzoek
    Voor de test hebben we contact opgenomen met vele laboratoria.                Uiteindelijk bleek Eurofins de grootste en betrouwbaarste partij. Zij                  konden niet alleen testen op glyfosaat, maar ook op de afbraak-                      producten die ook een biologische werking hebben. We zijn naar              verschillende Nederlandse supermarkten gegaan om daar alle biertjes                        te kopen van het type pilsener, vaak afgekort tot pils. Dit is het                        standaard bier met 5% alcohol dat wordt geschonken als je op het                        terras een biertje bestelt. De gele rakker met een witte kraag. Omdat                          dit het meest gedronken wordt, hebben we besloten om ons te                          beperken tot dit type bier. De meest gedronken pilseners en ook de                huismerken van de grote supermarktketens hebben we meegenomen                          in de test. Ook het bier van de Lidl en Aldi zijn meegenomen in dit              onderzoek. Uiteindelijk hebben we 31 pilseners laten testen.

    In de volgende bieren uit de Nederlandse supermarkten zijn resten                            van glyfosaat gevonden:

    1. Budweiser budvar
    2. Swinckels
    3. Bavaria
    4. Schultenbrau
    5. Warsteiner
    6. Heineken
    7. Oettinger
    8. Bavaria alcoholvrij
    9. Heineken alcoholvrij
    10. Warsteiner alcoholvrij
    11. Amstel
    12. Jever Fun alcoholvrij
    13. Alfa
    14. Grolsch alcoholvrij
    15. De Leckere Bio
    16. Mongozo Bio
    17. Urquell
    18. Brouwers
    19. Weihenstephaner alcoholvrij

    De volgende bieren bevatten geen of minder dan een meetbare                    hoeveelheid glyfosaat:

    20. Grolsch
    21. Brand
    22. Budels Bio
    23. Hertog Jan
    24. Jupiler
    25. Amstel alcoholvrij
    26. Budels alcoholvrij
    27. Erdinger alcoholvrij
    28. Palm alcoholvrij
    29. Brouwers alcoholvrij
    30. Gulpener UR Bio
    31. Texels Skuumkoppe

    Als je het uitgebreide rapport wilt inzien inclusief alle waarden en      afbraakproducten van glyfosaat (AMPA) dan kun je dat hier                      downloaden:

    Opmerkingen bij het onderzoek:

    • Het biertje met de meeste glyfosaat is Budweiser Budvar met                          een hoeveelheid van 8.10 µg/L glyfosaat. Het biertje met de                        minste hoeveelheid is Weihenstephaner met 0.60 µg/L. Als we                                  uitgaan van een wettelijk toegestane hoeveelheid glyfosaat in               drinkwater van 0,10 microgram per liter, dan gaat het minst                     vervuilde biertje 6 keer over dit limiet en de meest vervuilde                                 81 keer.
    • Er blijken twee merken Budweiser naast elkaar te bestaan, te                      weten de Amerikaanse en een Tsjechische. In deze test is de           Tsjechische Budweiser budvar getest (niet het Amerikaanse                 Budweiser lager).
    • De maximale waarden liggen een stuk lager dan de                          hoeveelheden die in de Duitse test zijn vastgesteld.
    • In 2016 maakte de NVWA bekend dat 11 van de 29 pilsjes in de          supermarkt glyfosaat zou bevatten (25). Wij komen bijna op het                dubbele aantal bieren uit die glyfosaat bevatten. Het valt op dat                         de NVWA gekozen heeft om de aantoonbaarheidsdrempel vrij                      hoog in te stellen. Of dit bewust gedaan is of dat hun meet-                    apparatuur niet gevoeliger ingesteld kon worden is onbekend.
    • Het bier van Schultenbrau staat precies onder Bavaria als het                           om de hoeveelheid glyfosaat gaat. Schultenbrau wordt                          gebrouwen door BBH B.V., een dochteronderneming van                          Bavaria (26). Mogelijk dat er deels dezelfde grondstoffen                            worden gebruikt voor het bier.
    • Opvallend is dat er ook twee biologische bieren (De Leckere                            Bio 5% en Mongozo Bio 5% glutenvrij) glyfosaat bevatten.                              Dit zou eigenlijk niet mogen.

    Dankwoord
    Deze test is mede mogelijk gemaakt door donaties van de volgers                            van aHealthylife. Wij danken iedereen hartelijk die hieraan heeft              bijgedragen! Hopelijk pakken de media dit op en worden producenten                wakker geschud: we willen geen glyfosaat en bestrijdingsmiddelen                            in onze voeding!

    0 reacties :

    Een reactie posten