Noord-Holland Noord gooit nieuwe asielzoekersstroom over de schutting: ’Andere regio’s zijn nu eerst aan zet’

Datum:
  • donderdag 10 december 2020
  • in
  • Categorie: ,
  • Niet Noord-Holland Noord, maar andere regio’s in de provincie zijn het eerst aan zet om opvangmogelijkheden te scheppen voor de op stapel staande stroom van nieuwe vluchtelingen.

    10-12-2020

    Dat heeft Marjan van Kampen, burgemeester van Schagen en lid van het dagelijks bestuur van de veiligheidsregio, gesteld in een bijeenkomst met collega’s van de zeventien gemeenten in Noord-Holland Noord over asielzoekers.

    Getergd

    ,,Dankzij azc’s in Heerhugowaard en Den Helder hebben wij al veel gedaan en doen dat nog steeds. Bij ons gaat dat geweldig, terwijl elders op dat vlak weinig van de grond komt’’, constateert Van Kampen enigszins getergd.

    Het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers) heeft aangekondigd dat er spoedig vijfduizend extra plekken voor vluchtelingen in Nederland nodig zijn. Die worden eerlijk verdeeld: 417 per provincie.

    Gevangenis

    In Heerhugowaard kunnen in het azc (voormalige gevangenis Westlinge) maximaal zeshonderd asielzoekers worden gehuisvest. Dit contract loopt tot september 2025.

    Den Helder telt zelfs meerdere locaties: vier. In voormalige jeugdbajes De Doggershoek is plek voor 575 vluchtelingen (tot september 2040). Het azc aan de Nieuweweg, waarvoor het contract tussen COA en gemeente pas met een jaar is verlengd tot eind 2021, kent een capaciteit van 372 bedden.

    Daarnaast zijn er in Den Helder nog twee kleinschaliger woonvoorzieningen voor zo’n zestig alleenstaande minderjarige asielzoekers. Het COA is eigenaar van dit vastgoed.

    Houthavens

    Elders in Noord-Holland heeft alleen Amsterdam nog een azc binnen de gemeentegrenzen. In afwachting van verhuizing naar de Houthavens volgend jaar, worden daar nu maximaal 512 vluchtelingen op een voormalig ALO-complex opgevangen.

    De Noord-Hollandse commissaris van de Koning Arthur van Dijk en gedeputeerde Cees Loggen zullen binnenkort een rondje langs alle gemeenten in de provincie maken. Op die manier hopen zij te horen wat gemeenten al aan asielzoekersopvang doen en wat zij op dat gebied nog kunnen betekenen.

    Animo

    De provincie moet, als het aan Van Kampen en haar collega’s ligt, haar licht niet direct in Noord-Holland Noord opsteken, maar eerst elders de animo peilen.

    ,,Als gemeenten zich daartoe geroepen voelen en de morele verplichting voelen toch iets te doen, kunnen zij evengoed hun hand opsteken’’, bepleitte de Helderse burgemeester Jeroen Nobel.

    Noordhollands Dagblad

    0 reacties :

    Een reactie posten