NGO bekritiseert: 61% van de coronamaatregelen zijn ondemocratisch

Datum:
 • zondag 13 december 2020
 • in
 • Categorie: , ,
 •  “Nog verrassender is dat zo veel democratieën maatregelen hebben genomen die problematisch zijn”


  NGO bekritiseert: 61% van de coronamaatregelen zijn ondemocratisch

  (Vertaling: E.J. Bron)

  Dat is geen verrassing: een groot deel van de in de coronacrisis genomen gedwongen maatregelen van de regeringen is wat betreft democratiepolitieke aspecten problematisch of gewoon onwettig. Tot dit resultaat komt een onderzoek van de NGO “IDEA”(International Institute for Democracy and Electoral Assistance). Volgens het onderzoek is 61% van de wereldwijd genomen maatregelen problematisch. Ettelijke beperkingen zouden “onwettig, buitensporig, wat betreft de tijd onbeperkt of onnodig” geweest zijn, staat er in het onderzoek. Ook in 43% van de als “democratisch” geldende landen werden zulke problematische coronaregels uitgevaardigd.

  Voor het onderzoek werden maatregelen ter bestrijding van corona in bijna alle landen van de wereld geanalyseerd. Daarbij werden 22 categorieën onderzocht, waaronder beperkingen van de bewegingsvrijheid, van de vrijheid van meningsuiting en van de persvrijheid. De onderzoekers beoordeelden ook of de regeringen excessief geweld toepasten bij de invoering van de coronaregels.

  90% van de autoritair geregeerde landen voerden bijgevolg problematische regels in voor de democratie en de mensenrechten. Maar: “Nog verrassender is dat zo veel democratieën maatregelen hebben genomen die problematisch zijn”, zei de secretaris-generaal van de organisatie IDEA, Kevin Casa-Zamora, tegen het persbureau AFP.

  Het als democratisch geldende India voert de wereldranglijst van de landen aan, die ondemocratische maatregelen uitvaardigden. Daarna volgen Algerije en Bangladesh. In Europa voert Rusland deze lijst aan. Ook vijf EU-landen vaardigden problematische beperkingen uit: Bulgarije, Hongarije, Polen, Slowakije en Slovenië.

  De schrijvers van het onderzoek prezen echter ook landen als voorbeelden die een goed pandemiemanagement met de handhaving van democratische regels verbinden. Dat zijn o.a. IJsland, Finland, Noorwegen en Taiwan.

  Bron:
  zuerst.de

  Vertaald uit het Duits door:
  E.J. Bron
  (www.ejbron.wordpress.com)

  2 reacties :

  Erik zei

  Ondanks alle wetenschappelijke kennis wordt er vanuit de "overheden" niet op gereageerd. De schijnwetenschappen voeren nog steeds de boventoon.

  Anoniem zei

  Nederland onder Rutte in het kort: Visserij naar de verdommenis, Detailhandel naar de verdommenis, Landbouw en veeteelt naar de verdommenis, Horeca naar de verdommenis, met als gevolg honderdduizenden werklozen en Rutte wast zijn handen in onschuld. Onvoorstelbaar dat deze misdadiger nog ruim 20% van de Nederlanders achter zich weet, in feite zijn die net zo crimineel. Bij die 20% zijn de meelopers van CDA, GL, D'66, PvdA, DENK, Dierenpartij en de SP niet eens meegerekend.

  Een reactie posten