Minimolens in Hollands Kroon?

Datum:
 • donderdag 10 december 2020
 • in
 • Categorie: , , , ,
 •  

  HOLLANDS KROON - ANNA PAULOWNA

  Kleine windmolens, minder dan vijftien meter as-hoogte, ze zijn in Hollands Kroon niet toegestaan.
  Winnie van Galen  10-12-2020

  Maar hierin kan verandering komen, als bijdrage in de Regionale Energie Strategie (RES). 

  Provincie staat microturbines toe op boerenerven: 15 meter hoog 

  Tot voor kort was er vanuit de provinciale Ruimtelijke Verordening geen ruimte voor het opwekken van energie met microturbines. 

  In de nieuwe Omgevingsverordening NH2020, die halverwege vorige maand in werking is getreden, maakt de provincie een uitzondering, aldus wethouder Theo Meskers van Hollands Kroon. 

  In die verordening staat dat het in Noord-Holland Noord is toegestaan één windturbine op een agrarisch bouwperceel te plaatsen. De toestemming geldt alleen als de as-hoogte niet meer dan 15 meter bedraagt en de windturbine ’ruimtelijk goed is in te passen’. 

  De wethouder: „Dit betekent niet dat de plaatsing van microturbines in Hollands Kroon mogelijk is. Het bestaande beleid in Hollands Kroon laat dit niet toe, ongeacht de hoogte.” 

  Uitstoot 

  Volgens Meskers kunnen microturbines op onder meer boerenerven een bijdrage leveren met het terugdringen van de CO2-uitstoot. 

  „Ook in de procedure van de Regionale Energiestrategie (RES) is er vanuit (agrarische) ondernemers aandacht gevraagd voor microturbines. De microturbines worden in de RES 1.0 niet opgenomen. De herijking van de Omgevingsvisie is wellicht een goed moment om met belanghebbenden na te denken over een mogelijke rol voor microturbines in Hollands Kroon.” 

  Volgens Meskers is er bij de gemeenteraad vooralsnog weinig enthousiasme voor microturbines. Mede gezien de aanwezigheid van Windpark Wieringermeer waardoor de rek voor nieuwe ontwikkelingen op dit gebied er uit is, liet Meskers in een eerder stadium weten.

  Noordhollands Dagblad


  2 reacties :

  Anoniem zei

  Meskers, deze onbenul heeft geen flauw benul van nut en noodzaak van Co2, hij praat de klimaatactivisten slechts na zonder ook maar de geringste poging te wagen om wat meer kennis te krijgen van Co2, anders zo hij deze onzin niet uitkramen.
  Zou Meskers nou echt niet weten wat windmolens voor desastreuze invloed hebben op mens en natuur?

  Anoniem zei

  De rek is er uit zegt Meskers, geld dat dan ook voor de datablokkendozen die energie slurpen. Het is juist een grote kans om bij ieder dorp of stad afhankelijk van het aantal inwoners 1 of meerdere kleine molens te plaatsen. Kosten per kleine windmolen rond de 45.000 euro, kosten grote windmolen rond de 5.000000 euro!!!!!!! is Meskers nou zo slim of zijn de inwoners zo dom.

  Een reactie posten