De uitrol van het coronavaccin gaat niet helemaal volgens plan. Verschillende mensen kregen in de Verenigde Staten een allergische reactie na de coronavaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna. Daarnaast blijkt uit peilingen dat Europeanen erg sceptisch staan tegenover dit haastig ontwikkelde vaccin.
28 december 2020
De Europese Unie heeft deals gesloten met onder meer Pfizer, Moderna en AstraZeneca voor in totaal 2 miljard coronavaccins en wil volgend jaar alle volwassenen gevaccineerd hebben. Maar de bevolking is zeer huiverig.
Polen
“Volgens mij is een vaccin nog nooit eerder in zo’n kort tijdsbestek getest,” zei Ireneusz Sikorski uit Polen. “Ik zeg niet dat er niet gevaccineerd moet worden, maar ik ga zo’n vaccin niet op mezelf of op mijn kinderen testen.”
Uit peilingen in Polen blijkt dat minder dan 40 procent van de mensen zich wil laten vaccineren. Slechts de helft van de medewerkers van een ziekenhuis in Warschau had zich opgegeven voor vaccinatie, aldus Reuters. En als artsen het coronavaccin al niet vertrouwen, kun je er zeker van zijn dat de bevolking als geheel het ook zal weigeren.
Spanje
In Spanje is sprake van een soortgelijke situatie. De 28-jarige zanger German zei: “Ik ken niemand die Covid-19 heeft gehad. Ik zeg natuurlijk niet dat het niet bestaat omdat er veel mensen aan zijn overleden, maar ik ga het vaccin op dit moment niet nemen.” Veel Spanjaarden zijn sceptisch en willen het liefst even de kat uit de boom kijken.
Bulgarije
In Bulgarije is 45 procent van de bevolking niet van plan het vaccin te nemen. Nog eens 40 procent wil eerst wachten op eventuele negatieve bijwerkingen. Dat betekent dat slechts 15 procent in de rij gaat staan om zich te laten inenten.
Ook het Bulgaarse zorgpersoneel staat niet te trappelen om zich te laten vaccineren. Slechts één op de vijf Bulgaren uit de groepen die als eerste aan de beurt zijn – medici, apothekers, leraren en medewerkers van verzorgingstehuizen – wil de prik halen.
Frankrijk en Zweden
Een recente peiling laat zien dat slechts 41 procent van de Fransen het coronavaccin neemt. De overgrote meerderheid is dus van plan om zich niet te laten inenten. Zelfs in Zweden, waar mensen over het algemeen veel vertrouwen hebben in de autoriteiten, zitten veel mensen niet op het vaccin te wachten. “Ik zou het niet nemen, zelfs niet als iemand me 10 miljoen euro geeft,” zei Lisa Renberg tegen Reuters.
Hoe meer Europese overheden hun bevolkingen onder druk zetten om zich te laten vaccineren, hoe minder mensen bereid zijn om hun mouwen op te stropen.
0 reacties :
Een reactie posten