Ingelaste raadsvergadering Hollands Kroon slecht te volgen door tal van storingen, vermoedelijk veroorzaakt door grote belangstelling datacenterdiscussie

Datum:
 • dinsdag 1 december 2020
 • in
 • Categorie: , ,

 • HOLLANDS KROON - ANNA PAULOWNA

  Wie een interessante bijeenkomst over datacenters verwachtte, kwam bedrogen uit. De digitale ingelaste raadsvergadering over datacenters werd geplaagd door storingen.

   Winnie van Galen 1-12-2020

  De extra raadsvergadering was aangevraagd door de oppositie om meer duidelijkheid te krijgen over datacenters in de Wieringermeer. Het afgelopen half jaar is het nieuws in Hollands Kroon gedomineerd door datacenters. Zowel lokaal als landelijk met als meest spraakmakende een uitzending van het satirische programma Zondag met Lubach. De berichtgeving had als strekking dat techreuzen en handige jongens in de polder de politiek het nakijken gaven en de Wieringermeer ongebreideld werd volgezet met energieslurpende hyperscale datacenters die hun restwarmte over het IJsselmeer uitbraakten terwijl de belofte was dat het zou worden benut voor het verwarmen van kassen. Toen er vervolgens grondwerkzaamheden werden verricht voor het tweede datacenter van Microsoft op bedrijventerrein Venster West met als suggestie dat het illegaal zou zijn, was de maat voor de oppositie vol.

  Energiebehoefte

  Dit alles opgeteld bij het verzet van burgers (de actiegroepen Red de Wieringermeer en Data non Grata met een petitie om de bouw van datacenters onmiddellijk te stoppen), onbegrip bij buurgemeente Medemblik en niet in de laatste plaats een stevig antwoord van de provincie Noord-Holland. Die dreigt met juridische stappen als Hollands Kroon wat betreft het ontwerpbestemmingsplan (uitbreiding Agriport, Venster West) de zaken niet op orde zou hebben. Daarbij gaat het om de verkeersafwikkeling, huisvesting van werknemers en niet in de laatste plaats de energiebehoefte van datacenters en de betekenis voor het elektriciteitsnetwerk.

  De extra raadsvergadering was een initiatief van D66. Raadslid Maarten Versluis van die partij mocht de bijeenkomst om die reden beginnen. Hij zei het ’lastig te vinden een goed overzicht te houden over de ontwikkelingen op Agriport’. ,,De berichtgeving over datacenters heeft een eenzijdig karakter, het is niet gemakkelijk om een objectief beeld te krijgen. Voert het college wel uit wat er door de raad is besloten?’’

  Noordoost-Groningen

  Daarna volgde een presentatie van wethouder Theo Groot, portefeuillehouder ruimtelijke ordening, over de ontstaansgeschiedenis van Agriport. Tot die ontwikkeling is besloten om te voorkomen dat het gebied tussen Hoorn en Den Helder zou verworden tot de economische situatie in Noordoost-Groningen. Aanvankelijk zou Agriport worden benut voor de glastuinbouw. In 2014/2015 werd dat omgezet in datacenters.

  Een tweede presentatie was van wethouder Theo Meskers. Hij confronteerde sceptische raadsleden met de opmerking dat er tot voor kort bij de raad ’geen enkel sentiment leefde om het datacenterbeleid over een andere boeg te gooien.’ Verder liet hij weten dat het college niet doof is voor klachten van burgers over datacenters. ,,Ook het college ziet die worsteling. Wij willen de discussie voeren, maar dan moet het wel op basis van feiten. Als het anders moet, is het aan de raad daar in te voorzien.’’

  Noordhollands Dagblad
  3 reacties :

  Anoniem zei

  Wat de burgers ervan vinden interesseert dit college geen barst. Ze gaan door met hun plannen en trekken zich ook niets aan van de gemeenteraad.

  Anoniem zei

  Citaat Theo Meskers in antwoord op eerder gestelde vragen van Groen Links. "Tot slot is maatschappelijk draagvlak geen doorslaggevend criterium of een ontwikkeling door kan gaan of niet. Over dat laatste aspect zijn verschillende uitspraken van de Raad van State te vinden."

  Anoniem zei

  Anoniem 2, Meskers weet ook dat de Raad van State inmiddels geen onafhankelijk orgaan meer is, die doen precies wat ze door Rutte wordt opgedragen.
  De Nederlandse wet kan op verschillende manieren worden uitgelegd en tegenwoordig is de uitleg van de dames en heren D'66 rechters altijd in het nadeel van de burgers, of het moet echt niet anders kunnen.

  Een reactie posten