Het schrappen van datacenters in het al goedgekeurde bestemmingsplan voor Agriport gaat de gemeente Hollands Kroon miljoenen euro’s kosten. ’Geen reden voor paniek’

Datum:
 • vrijdag 4 december 2020
 • in
 • Categorie: ,

 • HOLLANDS KROON - ANNA PAULOWNA

  Het schrappen van datacenters in het al goedgekeurde bestemmingsplan voor Agriport gaat de gemeente miljoenen euro’s kosten.

   

  Winnie van Galen 4-12-2020

  Die prijs moet Hollands Kroon betalen, mocht de gemeenteraad op eerder genomen besluiten terugkeren.

  Dat liet wethouder Theo Groot dinsdag weten. Die informatie sneeuwde onder vanwege een door digitale storingen geplaagde raadsvergadering. Mede vanwege deze technische malheur kreeg de ingelaste raadsvergadering donderdagavond een vervolg. De storing had te maken met stroomuitval waardoor de firewall van het digitale gemeentelijke netwerk in actie kwam en de boel blokkeerde, aldus burgemeester Rian van Dam bij de start van de vergadering.

  Het initiatief van de ingelaste raadsvergadering kwam van D66. Op basis van hetgeen het college dinsdag aanvoerde zijn voor D66 ‘de twijfels weggenomen over de kaders voor datacenters.’ ,,Er is geen reden voor paniek. Er is veel te doen over B1 (de locatie van Microsoft op bedrijventerrein Venster-West red.) maar we hebben er vertrouwen in dat er voldoende borging is om via zienswijzen bezwaar te maken’’, aldus D66-raadslid Maarten Versluis.

  Fractievoorzitter Alexander Bügel van Onafhankelijk Hollands Kroon schetste een ander beeld omdat veel van de door hem gestelde 31 vragen niet waren beantwoord. ,, Mij bekruipt zo langzamerhand het idee dat we niet serieus worden genomen door het college. Ik hoop dat het college recht doet aan de vragen die er zijn. Ik wil pas debatteren als het college eerst de vragen netjes heeft beantwoord.’’

  Debat

  In tegenstelling tot de vergadering dinsdag was er donderdagavond wel de mogelijkheid voor debat. Fractievoorzitter Lilian Peters van GroenLinks: ,,Het college zegt dat er geen datacenter kan worden geweigerd omdat het in de Omgevingscommissie zo geregeld is. Dat betekent dat Agriport tot Middenmeer is vol te bouwen. Aanleiding voor de onrust die is ontstaan is de lopende lijst met datacenters. Die lijst was eerst niet openbaar. Toen dat in oktober wel gebeurde, leidde dit tot een schok bij de oppositie. Het college heeft de lijst zeven maanden laten liggen.’’

  Sylvia Buczynski (PvdA) pleitte voor meer zorgvuldigheid bij het ontwerp van datacenters. ,,We moeten betere kaders vaststellen om het gebied niet verder te laten verpesten. Veel van de weerzin heeft puur te maken met het uiterlijk van datacenters. Ze hadden iconisch moeten worden. Wat er nu staat, daar word ik heel treurig van.’’

  Schade

  Kritiek kwam er ook van de Christen Unie bij monde van Johan de Groot: ,,Het college heeft de boot gemist met het formuleren van landschappelijke inpassing. Het landschap heeft ernstige schade opgelopen.’’ Ook vindt hij dat er aan datacenterontwikkelaars keiharde eisen moeten worden gesteld voor het benutten van restwarmte. Tevens liet hij weten de opvatting van de provincie te delen dat er ’een masterplan ruimtelijke kwaliteit moet komen’ omdat zaken te complex worden. En het ’mantra van groeien, groeien en groeien’ mag van hem worden losgelaten.’’

  Fractievoorzitter Erik Annaert (VVD) verwees naar een artikel in het Financieel Dagblad. ,,Iedereen wil internet, niemand wil datacenters. We zijn vergeten in welke maatschappij we zitten. Datacenters zullen vertwintigvoudigen mede door 5G, ze zullen ergens een plek moeten krijgen.’’

  Noordhollands Dagblad


  Reactie in Noordhollands Dagblad

  De vragen van de gemeenteraad zijn beantwoord. Het college kan verder met de datacenters. Dat lijkt de slotsom van de twee ingelaste raadsvergaderingen vorige week. Wat mogen we nu verwachten van de gemeenteraad? Die stelt immers de kaders voor het beleid en ziet toe op de juiste uitvoering daarvan.

  Het enige beleidskader van de raad, waaraan het college de aanvragen voor datacenters toetst, is een kaartje met vijf rode pijlen richting Middenmeer. Dit plaatje staat in de Omgevingsvisie. De pijlen geven aan waar datacenters kunnen komen. Andere kaders in de Omgevingsvisie worden door het college afgedaan als niet bindend. Je kunt eigenlijk zeggen dat de raad geen kaders stelt. Daarmee verzaakt de raad zijn kaderstellende taak. Hoe zien de raadsleden en het college dat? Hieronder drie opmerkelijke standpunten:

  1 Raadslid Maarten Versluis (D66): Laat anderen het maar regelen!

  Raadslid Versluis zegt na de ingelaste vergaderingen voldoende vertrouwen te hebben in het college en de indieners van zienswijzen. Zijn logica is: als er door de raad geen kaders zijn gesteld dan behoeft de toepassing daarvan ook geen raadscontrole. Zienswijzen van de bevolking, buurgemeenten en provincie vervangen dan kaderstelling door de raad. Standpunt van D66 is: Laat anderen het maar regelen!

  2 Raadslid Erik Annaert (VVD): Maak er geen punt van!

  Raadslid Annaert wilde bij de stopzetting van het Gebiedsplan nog precies weten welke aanvragen het college in behandeling had. Een MER was niet nodig, want milieuzaken kon je goed regelen in de Omgevingsvisie. Hij vond ook dat de actualisatie daarvan geen uitstel duldde. Annaert heeft een half jaar gewacht op de lijst met aanvragen. Inmiddels zegt hij: er komen voor 2030 nog twintig keer zoveel datacenters in Nederland, maak van die vijf hier geen punt. Over passende beleidskaders hoor je hem niet meer.

  3 Het college van B&W: Dat kan zomaar niet!

  Andere raadsleden willen wel kaders stellen. Wethouder Theo Groot adviseerde hen om de actualisatie van de Omgevingsvisie ook voor lopende aanvragen te benutten. Daar werd direct mee begonnen. Dat bleek onjuist. Het college wil de nieuwe visie pas over drie jaar laten vaststellen. Conclusie: de raad stemde in 2016 in met een kaartje en is pas in 2023 weer aan de zet. Kan de raad in de tussentijd wel bestemmingsplannen aanpassen? Het college waarschuwt dat de raad wel aan de ’knoppen’ van bestemmingsplannen kan draaien, maar dat afwijking van bestaande kaders afbreuk doet aan de betrouwbaarheid van de overheid. Alle voorwaarden moeten immers een basis hebben in beleidskaders ten tijde van de aanvraag. Dan gelden dus alleen de pijlen.

  Wat is wijsheid? Elders in Noord-Holland hebben gemeenteraden - op initiatief van hun college – het vergunnen van datacenters een jaar stilgelegd en nieuw beleid ontwikkeld. Inmiddels wordt er weer vergund volgens nieuwe beleidskaders die een breder draagvlak hebben, voor betere inpassing zorgen en de circulariteit bevorderen. Dat initiatief vindt bij de coalitie van SHK, VVD en CDA geen navolging. Hoe wijs dat is, zullen we ontdekken bij de verkiezingen in maart 2022.

  H. VAN ROOY

  Hippolytushoef

  5 reacties :

  Anoniem zei

  Lekker makkelijk van Erik anneart, alles afschuiven. Dat doen ze ook met de logiesaccommodatie voor arbeidsmigranten.

  Anoniem zei

  Het gaat hoe dan ook door, ze kunnen niet terug. Maar ...de burger mag nog wel een inbreng leveren... wordt niets mee gedaan. Je zou zeggen dat ze geleerd zouden hebben van wat er nu staat. Nee dus....zegt genoeg!!!!

  Dekker zei

  Fractievoorzitter Erik Annaert (VVD) weet ook wel dat het onzin is wat hij uitkraamt. Misschien dat Eric kan uitleggen waarom Nederland vooraan moet staan terwijl de rest van de wereld er geen belang bij heeft.
  In een zo dichtbevolkt land het weinige wat er nog is aan open ruimte vol te bouwen met datacenters is misdadig Eric en dat weet jij ook wel. Het is natuurlijk de VVD, zoals gewoonlijk flink geholpen door het CDA, die de bewoners in de kou laat staan.

  Anoniem zei

  De seniorenpartij kan daar ook wat van, Dekker. Inwoners in de kou laten staan, net als VVD en CDA.

  Dekker zei

  Anoniem 3, u heeft volkomen gelijk met de Senioren Partij, alleen ben ik er van uitgegaan dat die partij, net als in de landelijke politiek allang niet serieus meer te nemen is vanwege het gevaar van aderverkalking en dementie van haar leden en kiezers. Ze richten, net als VVD en CDA heel veel schade aan aan onze gemeenschap.

  Een reactie posten