Het college van Hollands Kroon loopt met de nek richting strop en heeft dat zelf niet door | Analyse

Datum:
 • donderdag 3 december 2020
 • in
 • Categorie: , ,

 • HOLLANDS KROON - WIERINGERWERF

  Het college van Hollands Kroon heeft meer ontspannen tijden meegemaakt, en dat is een eufemisme. De commotie over datacenters in de Wieringermeer beheerst de gesprekken en leidt op het gemeentehuis tot wrevelige gevoelens. Die situatie is niet voor niks.


  Winnie van Galen 2-12-2020

  Van alle kanten ligt het college onder vuur: bewoners in de Wieringermeer die de grootschalige ontwikkelingen bij Agriport zat zijn; een deel van de media die het datacenterbeleid in Hollands Kroon op de korrel neemt; buurgemeente Medemblik die zich gepasseerd voelt in gesprekken over regionale ontwikkelingen en de provincie Noord-Holland die weinig vindt deugen van het ontwerpbestemmingsplan voor de realisatie van Microsofts tweede datacenter op bedrijventerrein Venster West. En met een rechtsgang dreigt.

  En niet te vergeten een afbrokkelende steun binnen het college voor het datacenterbeleid met een uiterst krappe meerderheid voor de coalitie tot gevolg. Na het vertrek van Lars Ruiter uit de VVD en Jeff Leever uit Senioren Hollands Kroon, hoeft nog maar een raadslid te switchen van coalitie naar oppositie en het is gedaan met de meerderheid. Alles bij elkaar opgeteld zou je kunnen spreken van een hachelijke positie voor het dagelijks bestuur van de gemeente.

  Trekt het college hier een les uit? Sijpelt er iets van twijfel door? Geenszins. Niets duidt er op dat de ingeslagen marsroute misschien onjuist is, of dat er een pas op de plaats vereist is. We blijven het doen zoals is afgesproken, klinkt als een grijsgedraaide plaat uit de monden van het college. Zonder blikken of blozen wordt er bovendien vijftig hectare landbouwgrond ’vrijgeschoffeld’ voor een datacenter aan de Cultuurweg dat buiten het domein van Agriport ligt.

  Gedane zaken

  Ooit heeft de raad hier ja tegen gezegd, maar dat weet niemand meer. De locomotief dendert al met al voort. Met als motivatie van het college: had iedereen maar beter moeten opletten, we voeren uit wat de gemeenteraad ons heeft opgedragen, gedane zaken nemen geen keer. Is er dan helemaal geen begrip? Toch wel, maar die opvatting is gratuit, voor de bühne: ’het college is niet doof voor de kritiek die er uit de samenleving komt’, aldus wethouder Theo Meskers.

  Met die dooddoener moeten de criticasters het voorlopig doen. Met als enig perspectief dat het er in de politiek onvoorspelbaar aan kan toegaan. Tot die tijd loopt het college met de nek richting strop en heeft dat zelf niet door.

  Noordhollands Dagblad

  2 reacties :

  Anoniem zei

  Dit College heeft zich met huid en haar overgegeven aan de Datacenters, er is geen weg terug voor ze.
  Als deze beerput open gaat zal de stank tot ver buiten de gemeente te ruiken zijn.

  Anoniem zei

  Als bestuurders, in dit geval het College van Hollands Kroon, tegen de wil van bewoners, Provincie en omringende Gemeentes, toch blijft vasthouden aan hun plannen dan is er veel meer aan de hand dan domme koppigheid, dan is er hoogst waarschijnlijk sprake van corruptie.

  Een reactie posten