Familie Schmidt niet akkoord met de 360.000 euro die Hollands Kroon wil betalen voor hun huis. ’Financiële genoegdoening’ is volgens de gemeente niet aan de orde

Datum:
  • vrijdag 18 december 2020
  • in
  • Categorie: , ,

  •  HOLLANDS KROON - HIPPOLYTUSHOEF

    Het lijkt erop dat de aankoop van het huis van de familie Schmidt in Hippolytushoef door Hollands Kroon niet gaat lukken. De gemeente wil de taxatiewaarde (360.000 euro) betalen, maar volgens Wouter Schmidt komt dat niet overeen met de belofte dat zij de familie ’ruimhartig’ zou compenseren. De gemeente stelt dat ’financiële genoegdoening’ nooit aan de orde is geweest.


    Lydia Jasper 18-12-2020

    Er is ruim een jaar verstreken sinds de Joodse familie Schmidt in het nieuws kwam. Nadat een vuurwerkbom het raam van het huis opblies. Het was het topje van de ijsberg. Of in het geval van Wouter Schmidt de druppel die de emmer deed overlopen. Hij zocht in oktober vorig jaar de publiciteit omdat hij, zijn vrouw en vijf kinderen al twintig jaar werden geterroriseerd vanwege hun geloof.

    Het afgelopen jaar zijn er evengoed nog incidenten geweest, aldus de vader van het gezin. „Niet in de grootte van wat we hebben gehad”, zegt Wouter Schmidt. „Minder extreem. Maar elk incident is er een. Als je echter al twintig jaar in zo’n situatie zit, dan denk je op een gegeven moment ’zo is het nu eenmaal’. Als je ramen niet worden ingegooid, dan leidt dat zelfs tot een soort van opluchting.”

    Twee van zijn vijf kinderen zijn het afgelopen jaar uit huis gegaan. „Voor hen is deze hele situatie niet meegevallen”, aldus Schmidt. „Je kan zeggen dat er niets is gebeurd dit jaar, maar dat zegt niets over de manier waarop we ons nu voelen. Er is iets gebroken.”

    Rekensom

    Want dat er nog steeds iets speelt in het dorp dat staat bij hem vast. Hij laat er een rekensom op los. „Er is een groep van zo’n dertig mensen die al twintig jaar overlast veroorzaakt. Er komt steeds aanwas bij. Al die mensen hebben ouders, broers en zusters, buren en vrienden in hun klas. Het kan niet anders dan dat een aanzienlijk deel van de bewoners weet om welke types het gaat. Dat zijn allemaal mensen die gelijk met ons in de supermarkt boodschappen doen.”

    Hij zegt dat er negen maanden lang cameratoezicht was. In oktober werden de camera’s verwijderd. „Dat heeft te maken met de maximumtermijn die is toegestaan.” Hollands Kroon houdt dat overigens op een jaar.

    Maar of de camera’s er nou voor hebben gezorgd, dat het dit jaar rustiger dan anders was... Wouter Schmidt is er niet helemaal van overtuigd. „Want er speelden meer zaken mee. Zo was er natuurlijk de media-aandacht, waardoor de overlastgevers zich waarschijnlijk gedeisd hielden. Corona zorgde er ook voor dat er minder mensen op straat waren.”

    ’Strategische aankoop’

    De gemeente wil het huis van de familie Schmidt kopen. Oftewel een ’eventuele strategische aankoop van de woning aan de Elft 51’. Dit vanwege de sloop en nieuwbouw van de basisschool die grenst aan de woning.

    ’Begin dit jaar heeft de familie aangegeven bereid te zijn om onderhandelingen op te starten voor de verkoop van hun woning’, zo laat Hollands Kroon weten in een memo aan de gemeenteraad. ’Hierdoor werd onder andere voor hen voorkomen dat zij overlast gingen ervaren tijdens het sloop- en bouwproces. Daarnaast bood de strategische aankoop van de woning voordeel voor het onderwijs, omdat de bibliotheekvoorziening hierdoor zou kunnen worden uitgebreid.’

    Beschutting

    Dat is dus niet gelukt, aldus Schmidt. „Ik maak me nu wel zorgen om de staat van mijn huis nu het grootste deel van de school er niet meer staat”, zegt hij. „Ik voelde de trillingen door mijn huis gaan tijdens de sloop. Mijn huis, mijn dak, mist de beschutting en ondersteuning van het schoolgebouw.”

    Hij geeft toe dat de woning via een makelaar eerst voor ’minder dan 350.000 euro’ op de markt werd aangeboden. Minder dan wat de gemeente er nu voor biedt. „Maar in die tussentijd heb ik dingen aangepakt. Er is acht jaar geleden een nieuwe keuken ingekomen en er zit nu dubbel glas is. Het huis is meer waard. Voor het bedrag wat de gemeente biedt - de taxatiewaarde plus duizend euro - kan ik nooit elders een huis kopen dat hiermee vergelijkbaar is.”

    Moeizaam

    Volgens Hollands Kroon verloopt het traject van aankoop ’bij tijd en wijle behoorlijk moeizaam’. Omdat het initiatief veelal van de kant van de gemeente moet komen. ’In onderling overleg heeft de verkopende partij een taxateur mogen aandragen om de taxatie te verzorgen. Uit het taxatierapport valt op te maken dat de taxatiewaarde van de woning 360.000 euro bedraagt. Wij stellen ons op het standpunt dat daarmee de prijsvorming op een gedegen, onafhankelijke en deskundige manier tot stand is gekomen en dat er geen redenen zijn om meer dan de taxatiewaarde te bieden.’

    Want dat ’meerdere’ zou invulling zijn van ’de opvatting van de verkopers over financiële genoegdoening door de gemeente’. Hollands Kroon stelt dat in gesprekken van begin af aan is aangegeven dat dergelijke financiële genoegdoening niet aan de orde is. ’Daarom is dit het finale bod dat is neergelegd bij de verkopende partij’.

    Er ligt nu een aanbod ’van onze makelaar aan de makelaar van de familie Schmidt voor een laatste gesprek, maar tot op heden is dit aanbod nog niet geaccepteerd’. Wanneer de aankoop niet lukt, wordt het kindcentrum - zoals nu ook is gepland - aan de woning vastgebouwd. ’De bouwheer (schoolbestuur Surplus) als ook de aannemer zelf heeft nauw contact met de familie tijdens het bouwproces zodat eventuele zorgen door hen weggenomen kunnen worden.’

    ’Intensief contact’

    Hollands Kroon zegt de situatie direct serieus te hebben opgepakt. Zo is er het hele jaar door ’intensief contact’ onderhouden met de bewoners door politie, gemeente en boa’s op reguliere momenten, maar extra intensief rond (Joodse) feestdagen. Er is extra inzet van jongerenwerk geregeld in Hippolytushoef. Ook is er een programma ontwikkeld voor het onderwijs door Bureau art 1 NHN dat zich inzet tegen discriminatie en ongelijke behandeling. Gemeente en politie hebben allebei een contactpersoon toegewezen aan het gezin.

    Noordhollands Dagblad

    3 reacties :

    Anoniem zei

    De Gemeente Hollands Kroon moet zich diep schamen voor het onrecht wat deze familie is aangedaan. Als Gemeente beloftes doen en vervolgens beweren dat de belofte niet zijn gedaan is kenmerkend voor onbetrouwbare bestuurders en net zoals Rutte 10 jaar lang families bewust in de kou heeft laten staan met de toeslagen affaire gebeurt dat nu onder leiding van VVD en CDA weer. Het zijn geen bestuurlijke incidenten meer, het is structureel en dat is verontrustend, want het betekent weinig goeds voor onze democratie die op sterven na al dood is.

    Anoniem zei

    Alsof deze mensen al niet meer dan genoeg ellende hebben meegemaakt, worden ze nu ook nog gemangeld door de gemeente. Ik schaam mij diep voor ons gemeentebestuur.

    Anoniem zei

    De gemeente Hollands Kroon doet even een Rob Scholte.

    Dit zijn *de boven ons gestelden*!

    Een reactie posten