Doek valt voor Pallas Petten. Gastschrijver Albert Wegman: ’De winnaar is de natuur van de Pettemerduinen en het Zwanenwater’

Datum:
  • zaterdag 12 december 2020
  • in
  • Categorie: , , ,
  • PETTEN

    De bouw van een nieuwe kernreactor in Noord-Holland, bedoeld voor de diagnose en behandeling van kankerpatiënten, hangt aan een zijden draadje. Omdat private investeerders meer garanties eisen van de overheid, trapt minister Tamara van Ark op de rem bij het plan van initiatiefnemer Pallas om een nieuwe reactor in Petten te bouwen, zo blijkt uit een brief aan de Tweede Kamer. Albert Wegman, voorzitter Pettemerduinen Kernreactor Vrij: ,,De winnaar is de natuur van de Pettemerduinen en het Zwanenwater.’’

    natuur

     Albert Wegman 12-12-2020

    De beschikbaarheid en leveringszekerheid van medische isotopen voor de diagnostiek en behandeling van kankerpatiënten in Nederland en Europa is het belangrijkste argument voor de regering om belastinggeld te steken in de ontwikkeling van een nieuwe reactor in Petten. De nieuwe reactor moet worden gebouwd door een Argentijns bedrijf en gefinancierd door private investeerders.

    Koploperpositie

    Jarenlang werd door de Pallasorganisatie, die de voorbereiding ter hand nam, gecommuniceerd dat er veel interesse is vanuit de markt. Begin november bleek dat de Kamer begon te twijfelen aan de goed-nieuws-show uit Petten. Kamerbreed werd de motie aangenomen waarin gezegd werd dat Shine Medical een bedrijf dat medische isotopen produceert en zich wil vestigen in Groningen gelijke kansen moet krijgen met de nieuwe Pallasreactor. In het verleden werd Lighthouse, een innovatieve Nederlandse startup, immers al verbannen naar België. Door het uitblijven van financiering en daarmede een sluitende business case bestaat volgens de motie de kans dat Nederland op het gebied van de medische isotopen zijn koploperpositie verliest.

    Op 9 december jl. liet minister van Ark voor Medische Zorg en Sport weten dat private financiering voor de nieuw te bouwen Pallasreactor niet haalbaar is en dat er op korte termijn nadere besluiten vallen. Om de Pallasorganisatie niet gelijk failliet te verklaren werd er wederom een bedrag van 18 miljoen euro beschikbaar gesteld.

    Kostenoverschrijdingen

    De directeur van de Pallasorganisatie, van der Lugt, liet tegelijkertijd weten dat het oorspronkelijke ontwerp niet voldoet aan de huidige veiligheidseisen en dat de productiecapaciteit te laag is ingeschat waardoor er nieuwe onderhandelingen nodig zijn met de bouwer om substantiële kostenoverschrijdingen te beperken.

    Conclusie is dus dat er geen private investeerders zijn en er ook geen realistisch ontwerp op tafel ligt. Tot nu toe werd er door het Rijk en de provincie Noord-Holland 148 miljoen euro aan leningen verstrekt aan de eerste en zoals nu blijkt de laatste fase van de ontwikkeling van de nieuwe reactor. Zonder financiers en met verder oplopende kosten is de business case onhoudbaar.

    Opmerkelijk is verder dat de minister meldt in de brief naar de Kamer dat het niet realiseren van Pallas niet betekent dat we in Nederland en Europa te maken krijgen met tekorten. Mede omdat de productie van medische isotopen voor een groot deel overgenomen kan worden door bedrijven als Shine Medical. Volgend voorjaar komt de minister met een definitief besluit. Het ziet er naar uit dat de oude Hoge Flux reactor met een nieuwe investering langer openblijft totdat de markt in staat is de productie geheel over te nemen.

    Winnaar

    Hiermede valt ook de droom over een innovatieve campus in de Pettense Duinen van het college van burgemeester en wethouder van Schagen in duigen. Er zijn echter niet alleen verliezers. De winnaar is de natuur van de Pettemerduinen en het Zwanenwater, dat bespaard blijft voor een jarenlange uitstoot van een gigantische bouwput en verdere nucleaire vervuiling. Nu de overheid tot het inzicht is gekomen dat verder investeren zinloos is, kunnen de miljoenen aangewend worden om het radioactief afval dat al tientallen jaren in de duinen ligt op te ruimen.

    Lees ook:

    Nieuwe kernreactor voor behandeling kankerpatiënten onzeker, minister ziet geen heil meer in private financiering van megaproject

    Noordholands Dagblad

    1 reacties :

    Anoniem zei

    Je kan als kankerpatiënt niet blij zijn met de afloop. Het stikstofverhaal is volkomen uit zijn verband gerukt en stikstof doet de vruchtbaarheid van de grond toenemen, vandaar ook het gebruik van kunstmest wat bestaat uit stikstof. Zoals gewoonlijk is de informatie van het NHD treurig. De opstelschrijvertjes van deze krant behoren zich geen journalist te noemen, het zijn meelopers die schrijven wat ze wordt opgedragen, niets meer en niets minder.

    Een reactie posten