De familie Imming woont niet meer op Schelphorst, maar gaat strijd aan met Hollands Kroon in de rechtbank

Datum:
  • donderdag 10 december 2020
  • in
  • Categorie: , ,

  • HOLLANDS KROON - WIERINGERWERF

    De familie Imming woont niet meer op bedrijventerrein Schelphorst in Wieringerwerf, maar de strijd is nog niet gestreden. Paul Imming wil een uitspraak van de bestuursrechter, want ’de aantijging van de gemeente dat wij illegaal een pand hebben bewoond’ zint hem absoluut niet. „Hollands Kroon blijft een dingetje dat knaagt.”


     Lydia Jasper 10-12-2020

    Op 21 januari ontmoet de familie Imming de gemeente Hollands Kroon bij de bestuursrechter in Haarlem. „Hoe de gemeente met ons is omgegaan, dat heeft niets met rechtvaardigheid te maken”, zegt Paul Imming daarover.

    In juli van dit jaar verhuisde zijn gezin naar de Westerterpweg in Slootdorp, waar hij ook zijn bedrijf voortzet. Hun pand op de Schelphorst staat nu te huur.

    De geschiedenis in het kort: de familie Imming woonde sinds 2016 aan de Schelphorst 58, maar mocht van de gemeente Hollands Kroon in 2018 niet boven het transportbedrijf blijven wonen.

    Dat was Paul en zijn vrouw Daphne niet bekend. Want anders hadden ze het pand nooit gekocht van de vader van Daphne.

    ’Slapend nummer’

    „In de koopakte staat dat we een woon/winkelpand hebben gekocht”, aldus Paul Imming. „We hebben er nooit een geheim van gemaakt dat we hier gingen wonen en hebben gewoond. Bij de gemeente kregen we zelfs te horen dat we wel voor een extra opgang moesten zorgen. Door het kadaster hebben we het officieel laten splitsen in nummer 58 en 60. Zestig bestond al en was een ’slapend nummer’. Maar bij de gemeente hebben ze ook zitten te snurken, want dat nummer hebben ze nooit geactiveerd. Nog steeds niet.”

    Hij zegt al die jaren dat zijn gezin er woonde keurig netjes belasting te hebben betaald. „Maar toen onze au pair zich inschreef, kregen we dus in 2018 een discussie met een ambtenaar van handhaving.”

    Buurt

    Imming begrijpt niet waarom juist zijn gezin moest vertrekken. „Want er staan overal bedrijfswoningen op Schelphorst. Er zijn 23 woningen op dit bedrijventerrein - mijn schoonzus woont hiernaast - en niemand die er bezwaar tegen heeft als wij hier zouden blijven. Het is een buurt. Allemaal hebben ze een petitie ondertekend die aan de gemeenteraad is overhandigd.”

    Hij vermoedt dat zijn situatie als voorbeeld moest dienen. „Tegelijk met onze discussie liep er namelijk al elders op Schelphorst een verzoek om veertig arbeidsmigranten te huisvesten. Zo’n logiesaccommodatie mocht dus wel van de gemeente. Maar de buren van dat pand gingen met succes in beroep, tot aan de Raad van State toe.”

    Oplossingen

    De familie Imming zegt dat zij allerlei oplossingen aandroeg om de situatie vlot te trekken. „Ik denk dat we wel met zo’n veertien ideeën zijn gekomen. Denk aan het uitruilen van percelen. We boden aan het perceel naast het onze kopen. We kwamen ook met een eigen kleinschalig logiesplan. Ook een verhuizing naar de Robbenoordweg bleek niet mogelijk, want de gemeente wilde niet meewerken aan een principeverzoek.”

    De gemeente Hollands Kroon wil volgens hem geen kant op. „Ik heb een keer een gesprek gehad met wethouder Groot, omdat hij daartoe verplicht werd door de raad. Daarna hield hij de boot af. Hij wou niet praten als hij geen wisselgeld had. Daar haal ik uit dat hij alleen goednieuwsgesprekken wil houden.”

    (Tekst gaat door onder de foto)

    Paul Imming.
    © Foto Marc Moussault

    Een verhuizing naar de Westerterpweg in Slootdorp bleek onder tal van voorwaarden van Hollands Kroon wel mogelijk. „We hebben uiteindelijk zelf de keuze gemaakt om te verhuizen. We zitten nu achthonderd meter van ons oude huis af. Zo’n kans krijgen we geen tweede keer, dus zijn we in juli verhuisd. De komende jaren zijn wij weer druk met het opknappen en verbouwen van de woonboerderij.”

    Legalisatie

    Hollands Kroon herkent zich niet in het verhaal dat de gemeente niet naar de aangeleverde mogelijkheden voor legalisatie heeft gekeken. Het college heeft wel degelijk naar de mogelijkheden gekeken die door de familie Imming zijn aangedragen, zo stelt gemeentewoordvoerder Noortje Slot.

    In twee memo’s is uitgelegd waarom legalisatie niet mogelijk is. Er zijn volgens deze uitleg geen realistische alternatieven, onder andere omdat de bedrijfswoning beperkingen oplevert voor de omgeving (de omliggende bedrijven). Ook is dit strijdig met de structuurvisie. Het beleid van de raad is er bovendien op gericht om geen nieuwe bedrijfswoningen toe te staan. Zolang de zaak onder de rechter is, wil Hollands Kroon daarop geen inhoudelijke reactie geven. „Dat moet zijn beloop hebben”, aldus Slot.

    Houding

    De familie Imming is teleurgesteld in de houding van wethouder Theo Groot, maar Hollands Kroon bestrijdt dat Groot alleen goednieuwsgesprekken wil houden. „In de raadsvergadering heeft de wethouder aangegeven geen mogelijkheden te zien voor legalisatie van de toen bestaande situatie”, aldus Slot. „Daarna heeft wethouder Groot de heer Imming uitvoerig gesproken en bij dat gesprek waren ook RO-deskundigen (ruimtelijke ordening) aanwezig. Ook is er nog een gesprek geweest met de burgemeester.”

    Dat Imming een onofficieel gesprek heeft gehad met wethouder Theo Meskers geeft volgens de gemeente vooral aan dat Hollands Kroon bereid is om te luisteren en zaken nog eens te bekijken, maar dat zij in geen enkel opzicht mogelijkheden zagen. „Oftewel, we hebben alle mogelijkheden verkend, want we zien uiteraard ook liever een oplossing. Maar die is er in dit geval niet.”

    Rouw- en statievervoer

    Het transportbedrijf van Imming verhuist in januari mee naar de Westerterpwep in Slootdorp. „Om gezeur hier te voorkomen, heb ik mezelf goed ingedekt”, aldus Paul Imming. „In januari start ik hier met andere tak van vervoer, namelijk rouw- en statievervoer.” Hollands Kroon liet al weten ’in beginsel positief tegenover deze ontwikkeling’ te staan. De gemeente werkt in principe mee aan het verzoek, mits het bedrijf geschaald kan worden onder een beroep op bedrijf aan huis en aan de daarvoor geldende voorwaarden voldoet.

    Lees ook:

    Huis familie Imming in Wieringerwerf is ’illegaal’

    De familie Imming staat straks echt op straat

    Lot familie Imming in handen van gemeenteraad Hollands Kroon

    Familie in ’illegale’ woning krijgt steun van alle buren

    ’Hollands Kroon heeft twee gezichten’

    Gezin Imming hoeft bedrijfswoning nog niet uit

    Dat je een gezin uit huis kunt zetten, betekent nog niet dat je het ook moet doen

    Burgemeester en wethouders Hollands zien geen mogelijkheid huis te legaliseren

    Huisuitzetting stap dichterbij

    Trucker Imming gaat door tot de hoogste rechter

    Is het de laatste jaarwisseling thuis?

    Noordhollands  Dagblad

    3 reacties :

    Anoniem zei

    Slapende, thuis "werkende" ambtenaren en corrupte politici en slapende raadsleden, dat is in een notendop het bestuur van Hollands Kroon.
    Waarom voor deze familie het bestemmingsplan niet aangepast zoals overal in deze Gemeente? Voor familie, vrienden en kennissen kan alles, een bestemmingsplan aanpassen is een fluitje van een cent. Bouwvergunningen afgeven in strijd met bestemmingsplan, op aardkundig Monument, vervuilde grond, gebrekkige infrastructuur, alles is mogelijk.

    Anoniem zei

    Vertrouwen is er niet meer in alles wat de gemeente Hollands Kroon heet. Hollands afvoerputje is een betere benaming voor de gestorven democratie.

    Anoniem zei

    Ik zoek de familie van jcn imming

    Een reactie posten