Voor Meskers resteert een enkele reis huiswaarts

Datum:
 • zaterdag 28 november 2020
 • in
 • Categorie: , ,
 • Commentaar

  De kritiek van de zeven West-Friese gemeenten op de manier waarop buurgemeente Hollands Kroon omgaat met de datacenters in de Wieringermeer is duidelijk. Het laatste uur van Theo Meskers als verantwoordelijk wethouder lijkt te zijn geslagen. Die kan niet anders dan opstappen. Voor de tweede keer...


  De West-Friese buren zijn de ingrijpende ontwikkelingen zat en dan met name het gebrek aan overleg erover. Op dezelfde dag, vrijdag, komt de provincie Noord-Holland daar overheen: de plannen voor energieslurpende mega-datacenters rammelen zo erg dat de provincie gaat ingrijpen.

  De komst van datacenters van onder meer Microsoft aan de rand van de Wieringermeer begint steeds meer te lijken op een historische vergissing. Onderhand is niemand er meer blij mee. Behalve dan misschien VVD-wethouder Theo Meskers en nog een paar andere bestuurders van Hollands Kroon.

  Het leek nog zo aardig. Amerikaanse megabedrijven hadden hun oog laten vallen op de polder. De rode lopers werden uitgerold, want dat zou toch mooi zijn voor onder meer de werkgelegenheid! Nou nee. Los van lucratieve klussen voor aannemers en loonbedrijven leveren die datacenters nauwelijks blijvend werk op.

  Inmiddels roepen de enorme complexen langs de A7 toenemende weerzin op bij Wieringermeerders. Het landelijke karakter van een aanzienlijk deel van de polder is drastisch veranderd in een halve stad van beton en staal.

  En dan al die windmolens die er omheen verrezen en verrijzen. De opgewekte stroom daarvan zou ten goede komen aan de inwoners, dachten ze. Het merendeel blijkt te worden opgeslokt door de neergestreken multinationals.

  Hollands Kroon heeft zichzelf kennelijk verkocht, want de datacenters krijgen steeds meer grond. Er wordt zelfs zonder vergunning al vrolijk gebouwd. De plannen rammelen, zegt de provincie. Hollands Kroon houdt zich niet aan afspraken rond overleg in deze kwestie, vinden de zeven West-Friese gemeenten. We zijn er klaar mee, stelt ook een deel van de gemeentelijke politiek in Hollands Kroon vast. Kort samengevat: alle verhoudingen rond de mega-datacenters zijn zoek.

  Wethouder Meskers moest in 2017 al eens aftreden omdat de raad niet juist en tijdig was geïnformeerd. En hij keerde een paar maanden later vrolijk terug in het nieuwe college.

  Ditmaal is een enkele reis huiswaarts de enige optie.


  Noordhollands Dagblad 

  4 reacties :

  Dekker zei

  Meskers ligt onder vuur en dat is meer dan terecht want hij had na het opstappen van de 1e keer zo integer moeten zijn om weg te blijven.
  Maar wat te denken van wethouder Groot, die is minstens zo schuldig aan de vele misstanden in Hollands Kroon, alleen Groot glibbert er gewoon tussen door zoals het een goed CDA'er betaamt.

  Sam Kooy zei

  Meskers 'moest' niet aftreden maar ging er met zijn maat Westerkamp spoorslags, gesteund door burry Nawijn, vandoor. Voordat de gemeenteraad een woord had kunnen uitspreken en hij zijn zetel weer terug kon krijgen. Deze kerel had al jaren eerder een schop onder zijn kont moeten hebben gekregen. Zie o.a. het debacle met de Kooyhaven samen met zijn havenvriend van Den Helder en het gedoe in Den Oever. Millioenen heeft hij naar eigen dunk ten koste van onze portemonnaie verkwanseld. Maar wie stuurt hem weg ??????

  Anoniem zei

  Het zal meskers om het even zijn. In maart zijn er verkiezingen en hij kan toch niet herkozen worden. Dus de rotzooi is voor de volgende

  Sam Kooy zei

  Anoniem. Waarom zou hij niet voor een volgende periode kunnen worden
  gekozen ? Hij is immers VVD'er en nota bene woonachtig in de VVD polder AP !

  Een reactie posten