“Trump kan winnen via het Hooggerechtshof, zoals George Bush in 2000 de overwinning behaalde op Al Gore”

Datum:
 • zondag 8 november 2020
 • in
 • Categorie: ,
 • De Amerikaanse verkiezingen zouden wel eens kunnen worden beslist in het Hooggerechtshof, op dezelfde manier als toen George W Bush bij de verkiezingen van 2000 verrassend genoeg de overwinning behaalde op Al Gore, meldt het Zweedse staatsmedium SVT.


  8-11-2020

  Er lopen momenteel verschillende rechtszaken over de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

  Donald Trump geeft niet op, maar blijft op Twitter schrijven over vermoedelijke verkiezingsfraude in deelstaten waar hij eerst een grote voorsprong had, maar daarna verloor van de linkse kandidaat Joe Biden.

  De kwestie kan worden beslist in het Hooggerechtshof.

  Zo heeft George W Bush twintig jaar geleden bij de verkiezingen van Al Gore gewonnen.

  Leif Pagrotsky, consul-generaal in New York en voormalig sociaaldemocratische minister, zegt in Weekend Studio van SVT dat de verkiezing nu in meerdere gevallen voor de rechter zal worden beslist. Maar hij denkt nog steeds dat Biden uiteindelijk de winnaar zal zijn. Tegelijkertijd wijst hij erop dat de Republikeinen het Hooggerechtshof met trouwe bondgenoten hebben “gevoed”.

  Hij trekt parallellen met de verkiezingen van 2000.

  “De conservatieve rechters maakten toevallig dezelfde beoordeling dat Bush president moest worden. En degenen die door de Democratische presidenten waren benoemd, stemden voor het traject van Al Gore dat er in Florida een herberekening moest plaatsvinden. Mijn beeld is dat het een zeer sterk gepolitiseerd Hof is”, zegt Pagrotsky in SVT.

  Björn Ottosson, de zogenaamde VS-deskundige bij het Zweedse Defensieonderzoeksbureau, ziet de balans in de Hooggerechtshof ook als een kans voor Trump om te winnen. Hij gelooft echter niet dat de rechters “loyaal” zijn aan de president, maar daarentegen conservatief zijn in hun houding. De conservatieve uitspraken van het Hooggerechtshof zijn volgens Ottosson vooral een letterlijke afspiegeling van de Amerikaanse grondwet.

  TRUMP: FOUT ALS BIDEN TOT PRESIDENT WORDT UITGEROEPEN
   

  0 reacties :

  Een reactie posten