Provincie geeft gemeentebestuur Hollands Kroon stevige tik op vingers over energieslurpende mega-datacentra, nadat het eerder al aan de bel had getrokken

Datum:
  • zaterdag 28 november 2020
  • in
  • Categorie: , ,
  •  


    HOLLANDS KROON - WIERINGERWERF

    Plannen voor de realisatie van energieslurpende mega-datacentra in de Kop van Noord-Holland rammelen zo erg dat de provincie Noord-Holland zich genoodzaakt voelt om in te grijpen. De gemeente Hollands Kroon, die tot onbegrip van de provincie en omliggende gemeenten op eigen houtje het aantal hectares dat met datacentra bebouwd mag worden wil verviervoudigen, krijgt een stevige tik op de vingers van het provinciaal bestuur in Haarlem.


    Mike Muller 26-11-2020

    Dat blijkt uit een brief die donderdag verzonden is en in handen is van De Telegraaf.

    Hollands Kroon wil komende jaren 230 hectare grond beschikbaar stellen aan mega-datacentra van grote bedrijven zoals Microsoft. In een zes pagina’s tellend epistel van de provincie wordt aangegeven dat de bestaande plannen aan alle kanten rammelen.

    Naast tal van planologische omissies, blijkt zelfs niet goed te zijn nagedacht over de gevolgen die nieuwe datacentra hebben op de energiebehoefte, zo schrijft de provincie over het concept-bestemmingsplan. „De impact van de energiebehoefte lijkt te worden onderschat. Dit datacenter verbruikt evenveel stroom als een middelgrote stad. Bij een dergelijke energiebehoefte is het van belang de consequenties in beeld te brengen, opdat er een evenwichtige belangenafweging kan plaatsvinden.”

    Bovendien maakt het provinciebestuur zich grote zorgen over het ontbreken van een ’totaalplan’, waardoor „er een grote kans is op ongebreidelde groei van economische activiteiten met onverwachte negatieve consequenties.”

    Felle protesten

    Felle protesten van bewoners tegen de massale uitbreiding van de datacentra van grote multinationals zorgden eerder al voor meerdere politieke scheuringen in de gemeenteraad van Hollands Kroon. Zo plaatste ex-VVD-raadslid Lars Ruiter in een opiniestuk vraagtekens bij de grootschalige uitbreiding. Dat werd door de lokale VVD, die in de coalitie zit, niet gewaardeerd. Ruiter moest vervolgens de fractie verlaten en richtte een eigen partij op. Ook binnen coalitiepartij Senioren Hollands Kroon ontstond een scheuring toen kritisch raadslid Jeff Leever een lijst vragen indiende. Ook dat werd niet op prijs gesteld.

    (Tekst gaat verder onder de foto)

    „Inmiddels is de coalitie ontploft!”, schreef wethouder Mary van Gent vervolgens. „Ik hoop oprecht dat de vragen teruggetrokken worden.” Leever, die onder andere de rammelende besluitvorming aan de kaak stelde, stapte vervolgens noodgedwongen uit de partij.

    Deze week meldde NRC dat er al gestart is met werkzaamheden zonder dat de benodigde vergunningen in orde zijn. Hoewel de gemeente Hollands Kroon ontkende, zijn bouwkranen, bouwketen, hekwerk en werklieden tot op de dag vandaag in het gebied te aanschouwen. Daarover is een spoeddebat aangevraagd. Eerder berichtte ook presentator Arjan Lubach in Zondag met Lubach kritisch over de enorme uitbreidingsplannen voor datacenters die de gemeente Hollands Kroon heeft.

    Aan de bel getrokken

    Een woordvoerder van provinciebestuurder Edward Stigter bevestigt donderdagavond dat er donderdag een brief aan Hollands Kroon is gestuurd. De provincie heeft in Hollands Kroon bovendien al eerder aan de bel getrokken, maar volgens de zegsvrouwe zijn de gedane suggesties ’onvoldoende verwerkt’ in de plannen. Hoewel de provincie het belang van datacenters onderschrijft, vindt de provincie dat „afspraken over de bouw van of uitbreiding van datacentra tussen verschillende regio’s gemaakt worden, gezien de bovenregionale functie van datacenters.”

    Dat is hier niet gebeurd, bleek ook uit een brief van zeven omliggende gemeenten. Ook zij uitten harde kritiek gericht aan het adres van de verantwoordelijke wethouders Theo Meskers (VVD) en Theo Groot (CDA).

    De provinciewoordvoerder: „Ook zijn er onderwerpen waar geen of weinig aandacht aan is besteed in het bestemmingsplan terwijl dit conform de provinciale verordening wel zou moeten. Zo waren er vragen over de inpassing van de bouw van datacenters in het landschap. Datacenters gebruiken veel energie, en leggen daarmee veel druk op het elektriciteitsnetwerk. Maar ze leveren ook restwarmte, dat gebruikt zou kunnen worden in de glastuinbouw of om gebouwen te verwarmen. In dit geval is nog onduidelijk hoe dit wordt meegenomen en wat dit betekent voor de netbelasting. Deze onduidelijkheid geldt ook wat betreft het gebruik van koelwater.”

    De gemeente Hollands Kroon was donderdagavond niet bereikbaar voor commentaar.

    Lees meer: ’Dit is niet wat we afgesproken hebben’, buurgemeenten vinden ontwikkelingen in de Wieringermeer ’niet passend en ongewenst’

    Noordhollands Dagblad

    2 reacties :

    Anoniem zei

    Mevrouw de wethouder Mary van Gent hoopt oprecht dat de vragen worden ingetrokken.
    Hiermee geeft deze politieke onbenul te kennen dat de smeerlapperij met de mantel der liefde moet worden bedekt, het domme volk mag het niet weten hoe smerig dit College bezig is.

    Anoniem zei

    Kan de Provincie ook alle bouwvergunningen controleren die de afgelopen jaren zijn afgegeven? Vele vergund met vriendjespolitiek -belangenverstrengelingen, zonder naar de bezwaren van belanghebbende te kijken.

    Een reactie posten