Macron ziet realiteit onder ogen: open grenzen in EU gaat niet

Datum:
  • vrijdag 6 november 2020
  • in
  • Categorie:
  • De Franse president Macron wil weer grenscontroles invoeren tussen EU-landen en de buitengrens van de Schengenzone met een EU-politiemacht gaan bewaken.


    6-11-2020

    Dat zei hij bij een bezoek aan de Frans-Spaanse grens na twee islamitische moordaanslagen in zijn land. Daarmee ziet de president eindelijk de realiteit onder ogen dat de grenzeloosheid in Europa onhoudbaar is, schrijft Jelte Wiersma.

    Schengen. De naam van de Luxemburgse plaats is een icoon geworden voor
    EU-integratie. Het was daar dat in 1985 bij wijze van stunt om meer burgers te trekken naar de stembus voor Europees Parlementsverkiezingen, de grenscontroles tussen Frankrijk, Duitsland en de Benelux-landen werden opgeheven. Italië mocht in eerste instantie niet meedoen want de andere landen vertrouwden de Italiaanse autoriteiten niet.

    Maar in de euforie over de val van de Muur werd een grenzeloze wereld het ideaal. De wereld is van iedereen, zo was de overtuiging. Dat wereldbeeld werd verder uitgerold door de invoering van de interne markt. Om die markt goed te laten functioneren, zouden burgers van EU-landen zich overal in die EU moeten kunnen vestigen.

    Plots grensde Nederland aan Rusland en Turkije

    Grenscontroles tussen landen werden opgegeven, grenswachters wegbezuinigd en met de EU-uitbreiding oostwaarts grensde een land als Nederland in de praktijk plots aan Rusland, Turkije en de Middellandse Zee. De gevolgen zijn bekend. Binnen de EU is er sindsdien een trek van mensen van Zuid- en Oost-Europa noordwestwaarts. Het leidde er onder meer toe dat Engeland Nederland voorbijstreefde als dichtstbevolkte Europese natie, afgezien van kleine landen zoals Malta en Cyprus. Deze volksverhuizing was een aanjager voor Brexit. Onderwijl ontvolkte vooral Oost-Europa, tot groot verdriet daar.

    Italië stuurt illegalen naar Noord-Europa

    Daarnaast bleken grenslanden van het Schengengebied weinig zin te hebben in het uitvoeren van hun verdragsrechtelijke taak om de buitengrens te controleren. Italië en Griekenland lieten vooral Afrikanen en Aziaten illegaal het Schengengebied intrekken en stuurden hen door – soms zelfs door hun daarvoor geld te geven – naar het noorden. Ook dit is verdragsrechtelijk onjuist, want iemand die asiel wil aanvragen, moet dat doen in het Schengenland van binnenkomst als hij of zij elders in het Schengengebied geen familie heeft.

    Schengen: cadeau aan criminelen

    De open binnen- en buitengrenzen van de EU zijn een cadeautje aan drugshandelaren, mensensmokkelaars en andere criminelen gebleken. De drugsmisdadigers worden wel de grootste profiteurs van de interne markt en Schengen genoemd. Ook de islamitische Tunesiër die eind oktober in een kerk in het Franse Nice drie mensen vermoordde, wist er raad mee. Hij kwam illegaal via het Italiaanse Lampedusa en het Italiaanse vasteland naar Frankrijk. Ongehinderd aan de buitengrens en niet gestopt door controles aan de grenzen tussen EU-landen.

    Emmanuel Macron (En Marche!), sinds zijn aantreden bejubeld als een ware ‘Europeaan’, concludeert sinds Nice dat het zo niet verder kan. Hij verdubbelt het aantal grenswachters van 2.400 naar 4.800, vooral aan de grenzen met Italië en Spanje. Hij wil de Schengenregels grondig herzien en wil dat tijdens het eerste half jaar van 2022, als Frankrijk EU-voorzitter is, doorvoeren. Wat hij precies wil, heeft hij nog niet duidelijk gemaakt. Maar  hij erkent dat Schengen niet werkt en controles aan nationale grenzen in een of andere vorm moeten terugkeren.

    Einde aan grenzeloze wereld

    Dat is winst en een breuk met het streven naar een grenzeloze wereld. Telkens als Schengenlanden tijdelijke grenscontroles instellen, bijvoorbeeld na terreuraanslagen, is het weer choquerend hoeveel illegalen, wapens, drugs enzovoort worden aangetroffen. Ook geldt dat het opheffen van grenscontroles betekende dat burgers en bedrijven veel meer veiligheidsmaatregelen moesten treffen. Je komt nauwelijks een gebouw binnen zonder je te identificeren. De staat heeft grenscontrole eigenlijk overgeheveld naar de commerciële sector.

    Lees ook het essay van Gertjan van Schoonhoven

    Moslim-extremisme: over het nut van harde én zachte weerbaarheidNice

    EU-politiemacht onnodig

    Macrons tweede voorstel betreft het opzetten van een serieuze EU-politiemacht om de buitengrens van het Schengengebied te controleren en bewaken. Dit is helemaal niet nodig als EU-landen hun nationale grenzen bewaken. Frankrijk, Zwitserland en Oostenrijk sloten in de nasleep van de massale immigratie in 2015 al de grenzen met Italië, waarna Italië geen illegalen meer naar het noorden kon sturen. Daarmee geconfronteerd wist Italië niet hoe snel het de grenzen beter moest bewaken en dat deed het met indrukwekkende effectiviteit. Een EU-politiemacht is dan overbodig.

    ELSEVIER

    0 reacties :

    Een reactie posten