Lucht voor kleine kernen

Datum:
 • maandag 16 november 2020
 • in
 • Categorie:
 • Versoepeling provincie maakt bouwplannetjes mogelijk...

   


  WONINGNOOD 

  HARINGHUIZEN 

  Versoepeling provincie maakt bouwplannetjes mogelijk, zoals in Haringhuizen 


  Ed Dekker   14-11-2020

  Bijna twintig jaar geleden beloofde de gemeente woningbouw op die plek, aan de rand van Haringhuizen. Nu komen die huizen er eindelijk. Een doorbraak, dankzij versoepeling bij de provincie. Verruimde regels bieden nu ook andere dorpen hoop.

   Het is dat de broers Willem (65) en Bert Kooijman (62) uit Schagen geduld hebben. Anders hadden de erfgenamen van vader Willem de moed allang opgegeven. Jarenlang kregen zij ’nee’ te horen op hun plannen voor de ouderlijke boerderij aan de Muggenburgerweg, waar Haringhuizen eindigt en de polder begint. Totdat Provinciale Staten vorige maand de ’omgevingsverordening’ vaststelde. Dat betekent het einde van het keurslijf waarin kleine kernen decennia lang waren geperst. 

  Doorbraak 

  ,,Een doorbraak”, noemt wethouder ruimtelijke ontwikkeling Theo Groot van Hollands Kroon het besluit van ’Haarlem’. De nieuwe omgevingsverordening maakt woningbouw in en bij dorpen gemakkelijker. Vooral projecten van maximaal elf huizen aan de rand van een kern worden nu zonder al te veel soesa haalbaar. 
  Tot opluchting van de gebroeders Kooijman. Hun plan voor zeven woningen op een perceel van 8500 vierkante meter gaat eind dit jaar de inspraak in, verwacht wethouder Groot. 

  Barsingerhorn 

  Ook Mark Paauw uit Barsingerhorn verwacht nu soepel toestemming voor het ’plan Stins’. Het particuliere project van Paauw is genoemd naar de laatste boer op deze plek aan de Heerenweg. Ook hier wordt al jaren gesproken over woningen op het erf na sloop van agrarische opstallen. ’Nog voor de kerst’ hoopt Paauw een definitief plan bij de gemeente in te dienen voor maximaal twaalf huizen. Ook de te herbouwen stolpschuur krijgt een woonbestemming. Deze grote schuur is inmiddels een bouwval. Mark Paauw blijft zelf in het gerestaureerde voorhuis wonen. 
   ,,Gelukkig heeft de provincie de teugels laten vieren”, zegt oud-wethouder van Schagen Jan Bouwes. Hij begeleidt de Kooijmannen op hun marathon naar sloop van de vervallen bedrijfsgebouwen en nieuwbouw. ,,De bevoegdheid bij dergelijke kleine projecten ligt nu bij de gemeenten. Dit is een belangrijke stap om dorpen leefbaar te houden. In steeds meer gemeenschappen lopen voorzieningen gevaar door vergrijzing. Nieuwbouw geeft impulsen.” 

  Gegadigden 

  Voor ’Haringhuizen’ zijn al zo’n vijftien serieuze gegadigden, meldt Willem Kooijman. Dik tien jaar geleden stopte zijn vader met boeren aan de Muggenburgerweg. Hij overleed in 2011. Het plan bestaat uit een woonstolp, schuurwoningen en landelijke woningen. De grootste kavel van de zeven percelen wordt 1500 vierkante meter. De stolp mag niet dubbel worden bewoond, een voorwaarde van de gemeente. Omwonenden krijgen binnenkort een brief met uitleg over het plan en de verdere procedure, kondigt Jan Bouwes aan. Het bouwplan komt zes weken ter inzage. Iedereen kan er op reageren. Daarna besluit de gemeenteraad er over. Dat is nodig omdat het bestemmingplan moet worden veranderd. Het agrarische perceel moet een woonbestemming krijgen. Tegen het raadsbesluit kan opnieuw bezwaar worden gemaakt. Als het plan onherroepelijk is, kunnen Willem en Bert Kooijman beginnen met slopen. Zij verkopen de kavels op Muggenburgerweg 4 ’kaal’. Alle zeven woningen komen in de categorie vrije sector. 

  In Barsingerhorn - het plan van Mark Paauw - wordt een deel sociale koop. Dit is voorwaarde van de gemeente. 

  Hoogspanning 

  Ook het huis Muggenburgerweg 2 in Haringhuizen is eigendom van Willem en Bert Kooijman. Deze woning staat onder een hoogspanningsleiding en wordt verkocht aan Hollands Kroon. De gemeente zal het slopen en het perceel wordt agrarisch. Voor de aankoop krijgt Hollands Koon geld van het Rijk. Het verwaarloosde pand wordt nu anti-kraak bewoond. Belangrijke stap om dorpen leefbaar te houden In steeds meer gemeenschappen lopen voorzieningen gevaar door vergrijzing. Nieuwbouw geeft impulsen

  Noordhollands Dagblad

  0 reacties :

  Een reactie posten