Is het nou achterkamertjespolitiek of gewoon overleg? Feit is dat afvalverwerker HVC waarschijnlijk het alleenrecht krijgt op onkruidbestrijding in Den Helder

Datum:
 • woensdag 11 november 2020
 • in
 • Categorie: ,
 •  DEN HELDER

  De gemeente Den Helder wil afvalverwerker HVC de komende vier jaar inhuren als onkruidbestrijder. Donker Groen, het bedrijf dat is ingehuurd voor de klus, wil van het contract af omdat het niet structureel lukt de gevraagde kwaliteit te leveren. Het college wil HVC de klus gunnen zonder openbare inschrijving.


  Delano Weltevreden 11-11-2020


  Dat blijkt uit een mailtje dat wethouder Peter de Vrij heeft gestuurd naar de coalitiefracties. Mirjam Dijk van Behoorlijk Bestuur heeft het mailtje in de vergadering van de raadscommissie stadsontwikkeling en beheer ter sprake gebracht.

  Probleem

  In het mailtje legt de wethouder uit dat het borstelen en vegen van de stad een probleem is. Het Friese Donker Groen haalt niet altijd de door de gemeente gevraagde kwaliteit en wil eind dit jaar van het contract af. Dat kan alleen als de gemeente daarmee instemt. Met het contract is een bedrag van een miljoen euro gemoeid.

  Om de klus aan HVC te gunnen, vraagt het college de raad om een zogenoemde ’verordening uitsluitend recht’ vast te stellen. Daarmee kan HVC worden ingehuurd als onkruidbestrijder. Onder bepaalde omstandigheden mogen gemeenten dat doen en hoeft er niet openbaar aanbesteed te worden.

  Achterkamertjespolitiek

  Diverse oppositiefracties stellen dat De Vrij en de coalitiefracties zich schuldig maken aan achterkamertjespolitiek. Zij vinden het jammer dat het onderwerp al is afgetimmerd in de coalitie en dat de oppositie in de openbare vergadering voor de vorm mag meepraten. De wethouder en de coalitiepartners ontkennen dat er sprake is van achterkamertjespolitiek. Het is volgens hem normaal om af te tasten of er steun is voor een bepaalde aanpak.

  De gemeente hangt een schadeclaim van twee miljoen euro boven het hoofd vanwege een eerder verkeerd gelopen aanbesteding voor onkruidbestrijding. Gemeentebelangen wil niet dat het alleenrecht van HVC leidt tot nieuwe schadeclaims.

  Onzeker

  In het mailtje aan de coalitiefracties zegt De Vrij dat het onzeker is of andere aannemers bezwaar zullen maken tegen het alleenrecht van HVC. Beleidsambtenaren verwachten dat er geen bezwaren worden ingediend, zegt hij.

  Donker Groen is om een reactie gevraagd. Het bedrijf wil niet reageren.

  Noordhollands Dagblad

  0 reacties :

  Een reactie posten