Düsseldorf: Rechtbank verklaart algemene mondkapjesplicht onwettig

Datum:
 • dinsdag 10 november 2020
 • in
 • Categorie:
 • Baanbrekend vonnis  Düsseldorf: Rechtbank verklaart algemene mondkapjesplicht onwettig

  (Vertaling: E.J. Bron)

  Baanbrekend vonnis

  De architect Johannes Engelhardt beschouwt de beschermende werking van een mondkapje als niet bewezen. Daarom klaagde hij de stad Düsseldorf aan op grond van de daar geldende algemene mondkapjesplicht. Nu oordeelde de administratieve rechtbank Düsseldorf in een kort geding: de algemene beschikking zou te vaag zijn.

  Het vonnis werd gisteren, maandag 9 november, geveld. De administratieve rechtbank Düsseldorf stelde vast dat een algemene mondkapjesplicht in het hele stadsgebied onwettig zou zijn. Voor de burgers zou het niet volkomen duidelijk zijn wanneer hij zou moeten voldoen aan de mondkapjesplicht. Bovendien bekritiseerde de rechtbank een afstandsregeling van 5 meter, die duidelijk verder zou gaan dan de landelijke coronamaatregel, die voorziet in maar 1,5 meter.

  Stad kondigt verbeterde verordening aan

  De stad Düsseldorf reageerde en hief de algemene schikking nog dezelfde dag op. Voor vandaag werd een verbeterde versie aangekondigd. De rekwestrant Johannes Engelhardt laat zich daardoor echter niet ontmoedigen. “Desnoods procederen we verder”, citeerde de “Bild-Zeitung” zijn advocaat. Deze benadrukte dat de stad met zijn verordening het doel ver voorbijgeschoten zou zijn. De jurist benadrukte dat het in de juridische strijd niet om elk mondkapjesvoorschrift zou gaan. Men zou – logischerwijs – echter in de frisse lucht zonder mondkapje moeten kunnen rondlopen, zeker wanneer je alleen op straat bent.

  Het vonnis zou wel eens baanbrekend voor identieke verordeningen in andere gemeentes kunnen blijken te zijn.

  Bron:
  wochenblick.at

  Vertaald uit het Duits door:
  E.J. Bron

  (www.ejbron.wordpress.com) 

  0 reacties :

  Een reactie posten