De coalitie wankelt in Hollands Kroon. Raadsleden van grootste partij (Senioren) teruggefloten door eigen wethouder omdat ze kritisch zijn op datacenters en dat zint ze niet.

Datum:
 • zaterdag 14 november 2020
 • in
 • Categorie: , , , ,

 •  HOLLANDS KROON - ANNA PAULOWNA

   ‘Tot hier en niet verder’

  De coalitie van Hollands Kroon wankelt. Aanleiding is de aanhoudende discussie over de inpassing van datacenters in de gemeente, die zorgt voor rumoer in de grootste coalitiepartij, Senioren Hollands Kroon.


  14-11-2020

  Raadsleden binnen de partij (zeven van de 29 zetels) hebben zo hun meningsverschillen over de landschappelijke inpassing van datacenters aan de westkant van de A7. Wethouder Mary van Gent floot twee raadsleden van Senioren Hollands Kroon terug (Jeff Leever en Pim de Herder) die over de ontwikkelingen binnen de Wieringermeer kritische vragen indienden. Aldus Leever die daarna de vragen introk.

  Op springen

  De wethouder was aldus raadslid Leever heel duidelijk. ,,De vragen intrekken of de coalitie stond op springen. Ik begreep dat niet, want de vragen waren zorgvuldig opgesteld. Iedereen had er zijn plasje over gedaan, om het zomaar te zeggen. Het waren vragen waar goed over was nagedacht en die netjes waren geformuleerd. Maar de naam van Senioren Hollands Kroon moest eraf.’’

  Voor Leever is het nu genoeg geweest. ,,Tot hier en niet verder. Af en toe moet je zoeken naar het compromis, maar in dit geval lijkt de positie van de raadsleden om te kunnen controleren te lastig. Voor een gemeente die dualisme hoog in het vaandel heeft staan, voelt het ongemakkelijk als dit zo wordt opgepakt.’’

  Toen het conceptplan van de Gebiedsvisie Wieringermeer – met daarin opgenomen de bouw van datacenters - in april door de raad werd afgeschoten, stopte de procedure weliswaar, maar er zou nog wel worden gekeken naar lopende initiatieven. ,,Wij hadden daar bij het nemen van dat besluit als raadsleden geen overzicht over, waar het precies om ging’’, zegt Leever.

  Er zijn meer partijen die hier openheid willen. Zo ligt er nu ook van een grote, landelijke krant een wob-verzoek om meer boven water te krijgen.

  Verviervoudiging

  Volgens raadslid Lars Ruiter gaat het om een ruime verviervoudiging van het aantal hectares aan reeds gerealiseerde datacenters (40 hectare): 170 hectare. ,,Het college is gedurende de besluitvorming niet transparant geweest over die 170 hectare. Dat kwam pas in september naar de raad, middels een memo.’’ Ruiter – nu Groep Ruiter - stapte uit de VVD omdat hij zich niet kon vinden in een van de afspraken uit het coalitieakkoord waarin ruimte wordt gegeven aan een verdere ontwikkeling.

  Leever kan zich er kwaad om maken: ,,Terwijl het lokale ondernemers – Luyt, Tonneman, Munster, noem ze maar op – en mensen zoals de familie Imming moeilijk wordt gemaakt en ze niet eens te woord worden gestaan door de gemeente, wordt zonder kaderstellende beperking met de raad doorgezet. De arrogantie van de macht.’’

  Een uitspraak van wethouder Theo Groot afgelopen week in deze krant schoot bij Leever helemaal verkeerd. Groot stelde dat datacenters en windmolens bijdragen aan een stabiele, financiële situatie binnen Hollands Kroon. ,,Een heleboel inwoners hadden gezegd ‘laat mij maar meer ozb betalen als ik die ellende dan niet hoef te zien in de Wieringermeer’. Als ze de keuze hadden gehad. We hebben het hier over verloedering en verminking van het landschap, waar de burger ook weer voor betaalt. Denk maar aan vergoedingen voor het vervangen van windmolen terwijl de grondeigenaar betaald krijgt voor de aanwezigheid van zo’n windmolen op zijn erf. Hoe geloofwaardig is zo’n uitspraak van de wethouder dan?’’

  Opnieuw

  Onafhankelijk Hollands Kroon besloot de vragen van SHK opnieuw in te dienen over de bebouwing op de westkant van de A7 tegenover Agriport.

  ,,Het is in onze ogen juist goed dat er voldoende duidelijkheid komt over de plannen en in welk stadium ze zijn’’ aldus fractievoorzitter Alexander Bügel van OHK. ,,Voor veel van de raadsleden is er momenteel ook veel onduidelijk over het proces, de status van de plannen en de werkzaamheden. Daarom vond onze fractie het goed dat twee leden van SHK daarover kritische vragen hadden gesteld. Tot onze grote verbazing werden diezelfde vragen teruggetrokken. Als oppositiepartij ga je er dan vanuit dat de andere coalitiepartijen of de wethouders contact hebben gehad met de indieners. En dat deze zijn gezwicht en de vragen hebben teruggetrokken.’’

  OHK is ‘oprecht zeer geïnteresseerd’ in de antwoorden van het college. ,,Aangezien wij een oppositiepartij zijn en daarmee niet gebonden aan een gemeenschappelijk coalitieprogramma, zal er op ons geen druk uitgeoefend worden. Hiermee willen we tevens het signaal afgeven aan het college en de coalitie dat er openheid moet zijn over de plannen rondom de datacenters. Daar hebben de inwoners van Hollands Kroon recht op.’’

  De zeven vragen zijn inmiddels in behandeling genomen. OHK verwacht antwoord van het college binnen tien dagen, uiterlijk binnen dertig dagen.

  Coalitie

  SHK (7 zetels), CDA (5) en VVD (4) vormen de coalitie binnen de gemeenteraad van Hollands Kroon (29).

  Hollands Kroon

  3 reacties :

  Anoniem zei

  Eindelijk komt er weerstand tegen de energieslurpende blokkendozen die het open landschap verpesten, het oppervlakte water vervuilen en velemalen de stikstfnormen overschrijden.het gaat HL.Kr. alleen maar om de poen lees reactie van Meskers en Groot, dat het hele landschap verpest wordt de vele molens de horizon verpesten en nog erger wat die molens opbrengen gaat geheel naar die blokkendozen. Laten die datacentrums wat terug doen voor het leefklimaat van de inwoners van HL.Kr. en ze verplichten jaarlijks ruim. 10 % van de winst inversteren in het leefklimaat. sinds de FUSIE van HL.Kr. is de leefbaarheid schirkbarend achteruit gegaan , bestemmingsplannen worden niet gerespecteerd en wordt te pas en onpas met een kruimelbeleid aan de kant geschoven. het is een onbetrouwbare COLLEGE geworden met veel vriendjespolitiek BAH weg ermee, en dan in het zondagsblaadje lezen over duurzaamheid en energiebesparingen om het klimaat te beschermen.

  Anoniem zei

  He he worden de marionetten van de raad eindelijk wakker!! Dit hele verhaal geld ook voor logies gebouwen voor arbeidsmigranten. Hoop dat de raadsleden wakker blijven en doorzetten. Ze zijn er immers voor de burgers!

  Anoniem zei

  Altijd gedacht en later gehoopt dat we in een democratie leven.
  Als Wethouder Mary van Gent, uiteraard in overleg met haar collega wethouders in staat is raadslede met een andere mening tot de orde te roepen is er geen sprake meer van een democratie, maar van een dictatuur.
  Zo schreef een voormalig raadslid me: "Ja politiek en gemeentebestuur zijn soms lastig te doorgronden voor de inwoners".
  Dat klopt, voor een eerlijk nuchter denkend mens zijn de fratsen van politici niet meer te doorgronden, leugens, misinformatie en eigen belang zijn meer regel dan uitzondering.

  Een reactie posten