Afspraken over datacenters? Welke afspraken?

Datum:
 • zaterdag 21 november 2020
 • in
 • Categorie: , ,
 •  

  Hollands Kroon -  Eerst doen en dan denken? 

  gastschrijver  21-11-2020


  Portefeuillehouder Groot was goed doordrongen van noodzaak van nieuwe beleidskaders, zo bleek tijdens de raadsvergadering op 28 april 2020. Een gebiedsvisie is volgens de wethouder ’de mogelijkheid om die grootschalige ontwikkelingen op die plek, aansluitend bij Agriport, tot stand te brengen’. Over een toekomstig beeld-kwaliteitsplan zegt Groot: ’Trek het veel meer in de breedte, bijvoorbeeld bij de actualisatie van de Omgevingsvisie en doe dat ook bij de lopende aanvragen’; ’We gaan nu het traject in via de Omgevingsvisie, met een uitgebreid participatietraject’; ’Wij stellen de Omgevingsvisie ook niet uit’. 

  Het gevolg was dat er geen besluit is genomen over de op 25-06-2019 lopende initiatieven. In plaats daarvan is besloten om: 

  1.) het gebiedsplan stop te zetten en 
  2.) alle lessen van de huidige procedures mee te nemen in de actualisatie van de Omgevingsvisie. 

  Daarmee zette de raad een voorlopig punt achter alle kritiek op het datacenterbeleid van het college. 

  Eerst doen en dan denken? 

  In het Noordhollands Dagblad van 18 november 2020 draaien de fractievoorzitters van de coalitie de volgorde om: eerst datacenters en daarna de Omgevingsvisie. 

  Misschien hebben zij een slecht geheugen of zien ze in de afwezigheid van nieuwe beleidskaders een mooie kans om alle aanvragen erdoorheen te krijgen. Dat moet je zo niet willen. 

  Kritische coalitiegenoten krijgen nog alle kans. Als het college eerder met de Omgevingsvisie aan de slag was gegaan, dan hadden Lars Ruiter en Jeff Leever niet hoeven vertrekken. Bij beraadslagingen over de Omgevingsvisie krijgt immers iedereen de kans om zijn vragen naar voren te brengen. Zo doen wij dat in de raad. Binnen de coalitie bestaat die ruimte kennelijk niet. Het is jammer dat het dualisme daar niet leeft. 

  College: zet gang in de Omgevingsvisie! Als de coalitie binnen deze raadsperiode nog recht wil doen aan de beloftes in het coalitieakkoord, dan zal het vaart moeten zetten achter de actualisatie van de Omgevingsvisie. Daarna kan het met datacenters nog verschillende kanten op. Die boodschap is tijdens het begrotingsberaad goed bij portefeuillehouder Meskers aangekomen, toen hij het had over: ’voldoende tijd om daar verder op in te zoomen voordat we in het volgend voorjaar, misschien wel de zomer, over het bestemmingsplan te spreken komen.” 

  Zo zijn we weer terug bij de afspraak over actualisatie van de Omgevingsvisie. Het is de enige bestaande afspraak met de raad die datacenters dichterbij kunnen brengen. 

  Lilian Peters 

  Ik verbaas me over de desinformatie over datacenterbeleid. De afspraak is dat er eerst nieuwe beleidskaders worden ontwikkeld en dat er daarna weer over lopende initiatieven wordt gesproken. Dat was nodig wegens de stopzetting van het gebiedsplan. Een verstandig besluit. 


  ______________________

   Paspoort 

   Lilian Peters is fractievoorzitter
  van GroenLinks Hollands Kroon. 
  Zij reageert op het datacenterbeleid 
  in de gemeente Hollands Kroon.
  ________________________


  Noordhollands Dagblad

  1 reacties :

  Anoniem zei

  Het draait allemaal om geld en ik maak me sterk dat dit college er flink beter van wordt als HUN plannen door gaan.
  Zoals gewoonlijk in een dictatuur hebben de burgers het nakijken zo was het in de voormalige Sovjet Unie en de DDR en zo is het nu in Nederland.
  Hollands Kroon past zich feilloos aan aan de dictatuur.

  Een reactie posten