Zwarte Piet, ’een verzetsheld’

Datum:
 • donderdag 22 oktober 2020
 • in
 • Categorie: ,
 • Oud-oorlogsverslaggever, nazi-jager en schrijver Arnold Karskens (66) komt met een eigen Zwarte Pietenjournaal. 


  Virginia Groenendijk 22-10-2020

  Een gesprek over cultuur, racisme en gekwetst worden met de oprichter van omroep Ongehoord Nederland (ON!). „Ik maak me echt zorgen over het verlies van cultuur in Nederland. Cultuur is een religie zonder God.’’ 

  Karskens wilde als kleine jongen al niets liever dan ’de groene kom’ van de Beemster ontvluchten. Kijken wat er achter de horizon te beleven viel. Als oorlogsjournalist zag hij alle uithoeken van de wereld. Nu heeft hij een nieuwe missie: het beschermen van de Nederlandse cultuur. In een aankondigingsfilmpje noemde Karskens Zwarte Piet ’een verzetsheld’. Tegen het AD zei hij dat ’cultuuronderdrukking een eerste stap naar genocide kan zijn’ 

  Is dat niet wat zwaar aangezet? 

  „Nee, dat is misschien het verschil tussen jou en mij. Ik heb over de hele wereld gezien dat het altijd begint met cultuuronderdrukking. Wij van ON! willen vasthouden aan onze eigen tradities en cultuur. Zwarte Piet is niet racistisch, je ziet het over de hele wereld: Iran, Italië, Curaçao, noem maar op. En de bevolking in Noord-Colombia en Angola maakt zich juist weer wit. Dat wordt daar helemaal niet als racistisch gezien.” 

  Omdat het elders in de wereld ook gebeurt, moeten we ons in Nederland niet aanstellen? 

  „Het is een gegeven dat over de hele wereld mensen graag in elkaars huid kruipen. Dat is met carnaval zo of met Sinterklaas. Dat moet gewoon kunnen, als je je de rest van de tijd maar netjes gedraagt.” 

  Al is de bedoeling niet racistisch, maar de uitwerking is dat grote groepen mensen zich gekwetst voelen, waarom zou je het dan niet gewoon anders doen? 

  „We leven in een multiculturele samenleving. Iedereen voelt zich wel eens gekwetst of gediscrimineerd. Dat is een kwestie van geven en nemen. Er zijn heel veel mensen die zich rot ergeren aan hoofddoekjes, rapmuziek of ritueel slachten. Dat krijgt ook de ruimte. Als je verschillende culturen bij elkaar zet, heb je altijd wrijvingspunten. Zolang je elkaar niet de hersens inslaat of verrot scheldt, dan moet je daar gewoon ruimte voor hebben. Als mensen in de Bijlmer zich prettiger voelen bij een roetveegpiet, stroopwafelpiet of iets dergelijks, prima. Maar verbiedt mij niet om iets te doen.” 

  Wat kwetst u in de multiculturele samenleving? 

  „Het kwetst mij als ik zie hoe vrouwen worden opgesloten in de Nederlandse moslimenclaves. Het kwetst mij als ik die heel agressieve rapmuziek hoor. Het kwetst mij als mensen in (Amsterdam, red.) West en Zuid-Oost elkaar overhoop schieten. Het kwetst mij als de Mocro Maffia hier met AK-47’s over straat loopt en op elkaar schiet. Ik vind die dingen erger en gevaarlijker dan als iemand zich als Zwarte Piet verkleedt.” 

  Hoe staat dat in verhouding tot Zwarte Piet, waarom zouden zulke onderwerpen überhaupt uitgeruild moeten worden? 

  „Omdat het een kwestie van geven en nemen is. Je ziet het nu al, het houdt niet op bij Sinterklaas. Denk dat niet. De volgende stap is geen kerstboom meer in school of zo. Het heet nu al Lichtjesfeest, en Pasen heet Lentefeest. Mijn ervaring is anders dan de jouwe want ik heb in het Midden-Oosten gezeten. Als je die streep in het zand niet zet, wordt het alleen maar erger.” 

  U noemt geregeld uw ervaring in oorlogsgebieden en het gevaar van onderdrukking. Je zou dan ook kunnen stellen: het is gevaarlijk om mensen te onderdrukken met een racistisch stereotype. 

   „Wij hebben in ons programma donkere mensen die Zwarte Piet spelen. Die vinden dat ook helemaal onzin.” 

  Dat is geen antwoord op de vraag. 

  „Het gaat erom dat je iedereen de vrijheid moet geven om zijn cultuur uit te oefenen. Of het nou een kerk is of een moskee, dat maakt allemaal niet uit. Cultuur moet behouden kunnen blijven. Cultuur is de ziel van het volk, per definitie.” 

  Cultuur in de breedste zin van het woord betekent al het aangeleerde gedrag. Gedrag kan veranderen, dus cultuur dan toch ook? 

  „Het is misschien wel aangeleerd gedrag om Zwarte Piet erg te vinden. Wij eisen niks, wij willen alleen dat mensen het recht moeten hebben hun eigen cultuur te beleven. Als je ritueel geslacht vlees eet, ga je gang. Ik verbied het niet, en ga niet oproepen om je in je gezicht te trappen. Dat gebeurt wel met Zwarte Piet (doelend op uitspraken van rapper Akwasi tijdens de Black Lives Matter-betoging op de Dam, red.). Dát noem ik nou het nieuwe fascisme, dat is onverdraagzaamheid. En je kan mij niet vertellen dat ik niet weet wat fascisme is, want ik loop nog steeds als enige achter de nazi’s aan. Wie denkt dat het bij Zwarte Piet blijft, is de onnozelheid zelve. De mensen die zich zo agressief uitspreken tegen de originele Zwarte Piet, tegen de Nederlandse cultuur, ik weet door mijn onderzoeksachtergrond dat zij met deze instelling hele foute lieden worden in de geschiedenis.’’ 

  Wat is er fascistisch aan... 

  Onderbreekt: ,,Kijk eens, anders maken we gewoon een eind aan dit interview, anders wordt het een welles-nietes kwestie. Dit is gewoon mijn mening. Ik accepteer absoluut niet dat er mensen in dit land rondlopen die een ander in elkaar willen trappen alleen maar omdat ze er anders uitzien. Dat is het pure fascisme. Zeg het maar, anders ga ik. Je komt hier heel vooringenomen, dat vind ik geen journalistiek. Dit is een discussie, geen interview.” 

  Wat u zegt, roept veel vragen op. 

  ,,Ik heb mijn punt over Zwarte Piet nu meermaals heel duidelijk gemaakt. Ik heb helemaal geen zin in een discussie.” 

  Zou het niet beter werken om minder te schoppen en meer de hand te reiken? 

   „Dan zou ik wel een kerk zijn begonnen, geen omroep. Hoezo schop ik?

  Op de site van ON! noemt u Simone Weimans een ’huilbaby’, naast een foto van NOS-presentatrice Annechien Steenhuizen staat ’NOS bedrog’ en daarnaast gebruikt u geregeld woorden als laf, verraad ’fake news’en maffia. 

   „We zijn een heel optimistische omroep. Als iemand een huilbaby noemen het ergste is wat er gebeurt, valt het allemaal reuze mee. En dat is ook gewoon onze humor, dat is hoe wij nieuws brengen.” 

  Oproepen tot trappen noem ik het nieuwe fascisme

  De meeste mensen op uw leeftijd gaan rustiger aan doen. Geeft u juist gas bij? 

   „Ik maak me echt zorgen over het verlies van cultuur in Nederland. Cultuur is een religie zonder God. Ik zou niet tevreden met mijzelf zijn als ik dit niet zou doen. Dit voelt als mijn plicht.” 

  Dit is mijn mening. Ik heb geen zin in een discussie

  Omroep Ongehoord Nederland (onder meer kritisch over de Europese Unie en immigratie) heeft per 31 december 50.000 betalende leden nodig om mogelijk in 2022 te kunnen uitzenden. Momenteel zijn het er volgens ON! zelf 38.000. De Zwarte Pietenjournaals zullen online uitgezonden worden via www.ongehoordnederland.nl. 

  De eerste uitzending is zaterdag 7 november. 

  Noordhollands Dagblad 

  0 reacties :

  Een reactie posten