Waterstof nieuwe boei voor Helderse haven

Datum:
 • zaterdag 31 oktober 2020
 • in
 • Categorie: , ,
 •  DEN HELDER Binnen een jaar rijden en varen met als energiebron waterstof.


  31-10-2020

  Die belofte doet havenbedrijf Port of Den Helder. 

  Den Helder is er sinds jaar en dag bedreven in om subsidies binnen te hengelen. Soms heeft de inzet van dat geschonken publieke geld uiteindelijk concrete resultaten. Soms ook niet. Al decennia is het gemeentelijk adagium ’we zitten op goud als we eerst onze kansen kunnen verzilveren’. Eerder dit jaar sleepte Den Helder weer een belangrijke subsidiepot binnen door de Regiodeal van de rijksoverheid te incasseren. Het feit dat de stad gezegend is met de aanwezigheid van de thuishaven van de Koninklijke Marine is daar niet weinig debet aan. Adjunct-directeur Kees Turnhout van Port of Den Helder durft echter onomwonden de uitspraak aan: ,,Het zal al binnen een jaar mogelijk zijn om in Den Helder op waterstof te varen en rijden.” 

  Turnhout zegt dit naar aanleiding van een nieuw rapport over de toekomst van waterstof als moderne energiebron. Den Helder sorteerde reeds eerder voor op deze ontwikkeling. Al een paar jaar wordt gesproken over de potentie van de Kop van Noord-Holland om een rol te spelen op landelijk waterstofniveau. De presentatie van het rapport ’Poort naar een CO2-vrije waterstofeconomie’ verheft de discussie over de kracht van deze energiebron echter naar een ander niveau.

  Noordhollands Dagblad

  1 reacties :

  Anoniem zei

  Hoeveel fossiele energie kost het om waterstof te produceren?
  Het kost, net als met windmolens en zonepanelen, meer om het te fabriceren als dat het opbrengt. Vandaar ook nu weer dat het gesubsidieerd moet worden.
  Als er nu eens verstandige mensen zouden zijn die al die zinloze subsidies(behalve voor de ontvangers zoals Vattenfall) te investeren in Thorium, pas dan zal Nederland weer een innovatie land worden, nu worstelt men door tegen gigantische kosten met een 400 jaar oude techniek.

  Een reactie posten