Timmermans bindt strijd aan met chemicaliën

Datum:
 • donderdag 15 oktober 2020
 • in
 • Categorie: , ,
 • Brussel -  Het gebruik van schadelijke chemicaliën in Europa moet worden teruggedrongen.


  15-10-2020

  Om de gezondheid van werknemers en consumenten en het milieu te beschermen wil de Europese Commissie daarom de gevaarlijkste scheikundige stoffen geleidelijk gaan verbieden in producten als speelgoed, cosmetica en materiaal dat in aanraking komt met voedsel. 


  Het gaat onder meer om hormoonontregelaars, stoffen die het immuun- en ademhalingssysteem aantasten en stoffen die schadelijk zijn voor de voortplanting en het ongeboren kind. 

   Vergroenen

  „Chemicaliën zijn onderdeel van ons dagelijks leven en ze maken het mogelijk dat we innovatieve oplossingen kunnen ontwikkelen voor het vergroenen van onze economie”, zei vicevoorzitter Frans Timmermans van de Europese Commissie. „We moeten ervoor zorgen dat chemicaliën zo worden geproduceerd en gebruikt dat ze niet de menselijke gezondheid en het milieu aantasten.” 


  Schadelijke stoffen in consumentenproducten zijn wat de commissie betreft alleen toelaatbaar als ze ’bewezen essentieel zijn voor de maatschappij’. 

  De commissie wil dat de industrie gevaarlijke stoffen zo min mogelijk toepast en veilige, duurzame alternatieven ontwikkelt. Daarvoor zijn EU-fondsen beschikbaar. Het moet door strengere controles ook moeilijker worden dat producten uit andere landen op de markt komen die niet aan de eisen van de EU voldoen, zoals speelgoed dat met schadelijke verf is bewerkt. 

  Etikettering 

  Producenten en consumenten moeten goed geïnformeerd worden over de chemische inhoud van een product, bijvoorbeeld via de etikettering van een product.

  Timmermans wil ook af van dierproeven. 

  De Europese consumentenorganisatie BEUC vindt de blauwdruk ’veelbelovend’ en roept Brussel op door te pakken. Het is 19 jaar geleden dat de commissie haar chemicaliënbeleid aanpaste. „Het is geen geheim dat de huidige regels onvoldoende zijn en consumenten van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat aan schadelijke chemicaliën zijn blootgesteld”, aldus een woordvoerder.

  Noordhollands Dagblad
  0 reacties :

  Een reactie posten