Populistisch GroenLinks geleid door leeghoofden

Datum:
 • zaterdag 10 oktober 2020
 • in
 • Categorie: ,
 • GroenLinks, de partij die het leenstelsel steunde en daardoor honderdduizenden jongeren met hoge schulden opzadelde, wil iedereen die achttien jaar wordt 10.000 euro geven.

  9-10-2020

  Geld aan potentiële kiezers beloven zonder enig bewijs dat het zinvol is: zuiver populisme, vindt Afshin Ellian.

  Populisme is ‘gevaarlijk’. Dat is het heersende dogma. Populistische bewegingen zouden de democratie in gevaar brengen. Ook wordt gesteld dat populisten slecht zijn voor de economie.

  Om het volk te paaien, beloven de populisten immers van alles en nog wat. Ze zouden met hun domme en dure beloften een deel van de bevolking willen omkopen om op hen te stemmen.

  Etiket ‘populisme’ geplakt op partijen die immigratie willen inperken

  Afshin Ellian

  Prof.mr.dr. Afshin Ellian (Teheran, 1966) is hoogleraar encyclopedie van de rechtswetenschap aan de Universiteit Leiden. Hij schrijft wekelijks onder meer over de idealen en vrijheden van de westerse cultuur.

  Het populisme-dogma wordt in het Westen selectief toegepast. Het etiket ‘populisme’ wordt in westerse media slechts geplakt op partijen die de immigratie willen inperken. Daarom voeden de NPO en aanverwante media de politiek met angst: wees op je hoede voor de populisten!

  Europa is in de greep van angst voor populisten.

  ‘Iedereen die achttien wordt, krijgt van de overheid een startkapitaal van 10.000 euro.’ Als de Amerikaanse president Donald Trump bovenstaande had voorgesteld in het kader van zijn motto America First, zouden alle Europese (linkse) publieke omroepen er schande van hebben gesproken. Maar dit is geen plan van Donald Trump of Geert Wilders (PVV), en daarom is het voor de heersende media geen populisme.

  ‘Iedereen die achttien wordt, krijgt van de overheid een startkapitaal van 10.000 euro’ staat in het verkiezingsprogramma van GroenLinks. Dat zal in totaal 2,2 miljard euro kosten. Ongelijkheid, schrijft GroenLinks, neemt toe: ‘Waar je bent geboren, bepaalt de kansen in je leven. Armoede wordt van generatie op generatie doorgegeven en het opleidingsniveau van ouders is de belangrijkste voorspellende waarde voor de kansen van jongeren.’

  Wat moeten jongeren doen met 10.000 euro?

  Lees ook dit omslagverhaal terug: Het nut van het populisme

  Ze kunnen met dat geld gaan studeren. Maar het leven van studenten is juist redelijk onaangenaam gemaakt door de steun van GroenLinks voor het afschaffen van de studiebeurs en omzetting daarvan in een leenstelsel.

  Een paar jaar geleden rechtvaardigde GroenLinks de afschaffing van basisbeurs als volgt: ‘De huidige studiefinanciering is ongericht. In het nieuwe stelsel gaat er nog wel een gift naar de lage inkomens, maar niet meer naar de hoge inkomens. Het is eerlijker omdat je alleen terugbetaalt als dat kan. Verdien je minder dan het minimumloon, dan hoef je in dit nieuwe stelsel niet af te lossen. En het is eerlijker omdat niet alleen studenten hun OV-kaart behouden, maar ook mbo’ers een OV-kaart krijgen.’ Deze maatregel heeft ertoe geleid dat in 2019 de totale studieschuld van (oud-)studenten 19,3 miljard euro bedroeg. Jesse bedankt!

  0 reacties :

  Een reactie posten