Nauwelijks stijgende lasten in Hollands Kroon en een begroting in de plus.

Datum:
 • dinsdag 13 oktober 2020
 • in
 • Categorie: , , ,

 • HOLLANDS KROON - ANNA PAULOWNA ’Het kan nog steeds in Hollands Kroon’, aldus wethouder financiën Theo Groot  Ondanks de invloed van corona op het leven, stijgende kosten voor Wmo en zorg en lagere inkomsten van het Rijk presenteert het college van Hollands Kroon een sluitende meerjarenbegroting onder de noemer: ’Het kan nog steeds in Hollands Kroon’.

  Er is zelfs ruimte voor investeringen, aldus een tevreden wethouder Theo Groot die verantwoordelijk is voor de financiën in de gemeente. Als de gemeenteraad er zijn goedkeuring aan verleent, wordt er van de twee miljoen euro die de gemeente in de plus staat, 1,8 miljoen euro geïnvesteerd. Daarvan gaat het meeste geld naar de Wmo, zo’n een miljoen euro. Met een resterend deel wordt onder meer het aantal Boa’s uitgebreid van vier naar acht. Daarmee moet de inzet van de buitengewoon opsporingsambtenaren ’beter zijn gegarandeerd’. Met de huidige vier personeelsleden is er niet de klok rond de beschikking over een Boa, aldus burgemeester Rian van Dam. Tevens komt er meer capaciteit beschikbaar voor het jeugdwerk.

  OZB

  Verder laat de begroting zien dat de lasten voor de burgers gelijk blijven, uitgezonderd een geringe stijging van 1 procent van de OZB, overeenkomstig de inflatiecorrectie. Daarmee haalt de gemeente een ton meer op waarmee het totaal uitkomt op ruim tien miljoen euro. Dit bedrag is mede te danken aan een stijgend aantal woningen in de gemeente en een toename van het areaal niet woningen.

  Groot: „Het is een stabiele begroting zonder ingrijpende bezuinigingen en met oog voor een onzekere toekomst. Deze begroting laat zien dat we in staat zijn om de risico’s nog op te vangen, maar evengoed blijven investeren, intensiveren en doorontwikkelen.”

  Onzeker is bij voorbeeld de stijging van de zorgkosten. Daarbij moet de vraag worden gesteld of Hollands Kroon de huidige zorg op termijn nog kan handhaven, aldus de wethouder.

  Noordhollands Dagblad  0 reacties :

  Een reactie posten