Loonsverhoging zorg gaat toch niet door

Datum:
 • donderdag 29 oktober 2020
 • in
 • Categorie:
 • Den Haag - Het kabinet gaat, zoals verwacht, geen werk maken van het per ongeluk aangenomen voorstel om salarissen in de zorg te verhogen.

  Marijnissen: ’Het kabinet komt hier niet mee weg’

  Dinsdag werd zo’n motie van PVV-leider Geert Wilders door een fout van een coalitie-Kamerlid aangenomen, maar het kabinet trekt niet nog meer geld uit voor een hoger loon voor zorgmedewerkers. Kamerlid Stieneke van der Graaf (ChristenUnie) riep ’vóór’ terwijl ze ’tegen’ bedoelde. 

  Minister Tamara van Ark (Medische Zorg) legt in een brief aan de Kamer uit dat het kabinet volgens haar al veel doet. De lonen zijn de afgelopen jaren al flink gestegen, zegt Van Ark. „Ook voor 2020 en 2021 zijn behoorlijke cao-loonstijgingen afgesproken.” Daarnaast wil het kabinet eerst een onderzoek naar knelpunten in de zorg afwachten. Ze wijst verder op de toegezegde zorgbonus voor medewerkers die betrokken waren bij de zorg voor coronapatiënten. 

  „Bovengenoemde acties zijn er allemaal op gericht om de waardering voor onze zorgprofessionals tot uiting te laten komen en de personeelstekorten aan te pakken”, concludeert Van Ark. Verdere actie van het kabinet zit er niet in. 

  Wilders reageert woest op het kabinetsbriefje over zijn motie. „Schandelijke vieze politieke spelletjes over de rug van de zorg. Uitvoeren die motie of opstappen”, briest de PVV’er op Twitter voorafgaand aan een debat over het coronavirus. „Ik eis namens al die zorgmedewerkers dat de motie alsnog wordt uitgevoerd!”, zei Wilders even later in de Kamer. Gebeurt dat niet, dan dient hij later op de dag een motie van wantrouwen in. 

  Ook SP-voorvrouw Lilian Marijnissen is boos. „Dit is onacceptabel. Het kabinet komt hier niet mee weg.” 

  Vakbond FNV gaat de minister kritisch onderhouden over de keus van het kabinet om niets te doen met het aangenomen voorstel. FNV vindt dat namelijk ’volstrekt onacceptabel’. 

  Beloftes 

  Maandag zit FNV met Van Ark om de tafel. „En dan zullen wij haar zeker ter verantwoording roepen. Wij vinden dat zij zich moet houden aan haar beloftes en met concrete maatregelen moet komen voor de mensen die werken in de zorg”, zegt vicevoorzitter Kitty Jong. „Het is wel heel erg makkelijk dat je de mening van de meerderheid van de Tweede Kamer, die er is gekomen door een rechtmatige stemming, naast je neerlegt in het kader van ’foutje, bedankt’. Dat getuigt van minachting voor de zorgmedewerkers.” 

  FNV is het niet eens met de vaststelling van de minister dat het kabinet ’al veel doet’ voor de medewerkers in de zorg. 

  Volgens Jong moet de minister ophouden met ’percentages uit de hoge hoed toveren’ waar de vakbond zich helemaal niet in herkent. „Er wordt gelogen over de salarisverhogingen. Weliswaar ligt er eentje van 3 procent bij de ziekenhuizen, maar bij de rest is dat minder en bij de universitair medische centra zelfs helemaal niks.” 

  Stokpaardje 

  De motie om zorgpersoneel structureel meer loon te geven, is de afgelopen tijd het stokpaardje geworden van de oppositie. Van Ark schreef deze zomer al dat het kabinet de tering naar de nering moet zetten nu de coronacrisis het uiterste vraagt van de nationale reserves. Een loonsverhoging voor het zorgpersoneel is verre van gratis, betoogde zij eerder. ,,Eén procentje erbij kost al 560 miljoen euro, ofwel 32,50 euro per Nederlander.’’

  Noordhollands Dagblad


  0 reacties :

  Een reactie posten