Hollands Kroon krijgt middelen om fraude bij toeristische verhuur aan te pakken

Datum:
 • vrijdag 9 oktober 2020
 • in
 • Categorie: ,

 • HOLLANDS KROON Om de uitwassen in de toeristische verhuur beter te kunnen aanpakken krijgt de gemeente Hollands Kroon meer handvatten. De Tweede en Eerste Kamer hebben een wetsvoorstel aangenomen die gemeenten in Nederland deze middelen geeft om de vakantieverhuur van woningen in goede banen te leiden en uitwassen te voorkomen. Handhaven gaat een stuk gemakkelijker worden en fraude wordt straks beboet met maximaal 83.000 euro. Het is de bedoeling dat de nieuwe weg per 1 januari 2021 ingaat.

  Registratieplicht

  Het wetsvoorstel regelt dat gemeenten verhuurders die hun woning aan toeristen verhuren, kan verplichten om een registratienummer aan te vragen. Dit nummer moet de verhuurder vermelden bij elke advertentie op platforms zoals AirBnB, Booking.com en Expedia. Dit geeft gemeenten meer zicht op de adressen en personen die verhuren aan toeristen.

  Meldplicht en vergunningplicht

  Eerst moet de gemeente de registratieplicht hebben ingevoerd zodat zij meer inzicht krijgen. Vervolgens kan de gemeenteraad bepalen dat een woonruimte een maximaal aantal nachten per jaar toeristisch verhuurd mag worden om de druk op de woningmarkt te verminderen of de leefbaarheid te bevorderen. Daarbij kan een meldplicht per verhuring ingesteld worden. In uitzonderlijke situaties kan een gemeente een vergunningplicht invoeren waarbij het niet is uitgesloten dat er een beperking kan zijn op de afgifte daarvan.

  Signaleert de gemeente dat het maximaal aantal dagen is bereikt of overschreden, dan kan de gemeenten het verhuurplatform verzoeken de woning op niet boekbaar te zetten. Ook is het mogelijk een verhuurverbod op te leggen als aanbieders de regels herhaaldelijk overtreden. De meer directe verplichting voor platforms om alleen advertenties te publiceren die zijn voorzien van een registratienummer moet eerst door de Europese Commissie worden getoetst voordat dit onderdeel van de wet inwerking kan treden.

  Boete

  Woonfraude zoals de illegale onderhuur van een sociale huurwoning wordt aangepakt door de boete te verviervoudigen. De maximale bestuurlijke boete bedraagt straks 87.000 euro als de aanbieder meerdere keren de fout ingaat. Het stelselmatig overtreden van de regels wordt hiermee hard aangepakt. Daarnaast gaat er een afschrikwekkende werking uit van een dergelijke hoge boete.


  0 reacties :

  Een reactie posten