Fracties slaan alarm over toekomst jeugdzorg in West-Friesland

Datum:
 • maandag 5 oktober 2020
 • in
 • Categorie: , , ,
 • De gemeenteraden in West-Friesland hebben nauwelijks kijk op wat voor jeugdzorg er inhoudelijk wordt aangeboden. Wat Saskia Borgers (PvdA/GroenLinks Koggenland) betreft wordt het hoog tijd dat de politiek in heel West-Friesland de regie naar zich toe trekt.


  Na een recent steekincident bij zorgaanbieder Horizon wordt voor haar duidelijk dat de gemeenten in de regio een veel mooier ‘verhaal’ krijgen te horen dan wat er feitelijk wordt geboden aan jeugdzorg plus. Alles heeft volgens Borgers te maken met de nieuwe aanbesteding, waardoor Parlan werd ingeruild voor Horizon. Die beloofde een vlottere doorstroming en betere zorg.

  Na de noodklok die recent al door progressieve partijen uit de 18 gemeenten hierover werd geluid, heeft Horizon gereageerd. Volgens de zorgaanbieder is de opvanglocatie Antonius in Bakkum niet ingericht om gesloten zorg te bieden. Het gevolg: de opvang van jongeren uit West-Friesland die in de knoop raken, wordt door Horizon liefst verplaatst naar Harreveld, bij de Duitse grens.

  ,,Raar”, regeert Saskia Borgers. ,,Parlan had hiervoor gewoon de juiste voorzieningen.” Horizon schermt tegenover de gemeenten met het beleid dat jongeren na behandeling snel bij de ouders thuis komen. Borgers vraagt zich af of dat haalbaar is: ,,Want nu gaan de kosten bij Horizon met tien procent omhoog. Terwijl de inkopers van de gemeente juist ingetekend hadden voor een concept na drie maanden terugplaatsing.”

  Al eerder sloeg haar fractie alarm over de slechte resultaten. Daarnaast steekt het Borgers dat de gemeenteraden zelden inhoudelijk naar de jeugdzorg hebben gekeken. PvdA/GroenLinks ziet liefst dat de gemeenteraden in West-Friesland samen tegen het licht gaan houden wat nodig is en wat praktisch onbetaalbaar is.

  Ze stelt voor om regionaal een denktank in te stellen die opnieuw kijkt naar de jeugdzorg op West-Friese schaal. ,,Het is zinloos om alleen maar af te wachten of het Rijk over de brug komt met extra middelen.”

  Intussen is ook bij de Hoornse politiek onrust ontstaan over de toekomst van de jeugdzorg. Ook hier willen raadsleden weten of de gemeente wel door moet gaan met Horizon. 


  Noordhollands Dagblad
  0 reacties :

  Een reactie posten