Coöperaties blijven strijden voor windmolens in de regio

Datum:
 • zondag 4 oktober 2020
 • in
 • Categorie: ,
 •  CASTRICUM

  De raad in Castricum mag tegen het plaatsen van windmolens zijn, maar de plaatselijke energiecoöperatie CALorie geeft de strijd niet op: ’We willen een serie van zes molens plaatsen daar waar er overeenstemming met de bewoners bereikt kan worden’. Dat staat in een document, opgesteld met nog vier onafhankelijke coöperaties in Uitgeest, Bergen, Heiloo en Alkmaar.


  Ton de Lange 4-10-2020


  Die vier zijn Duurzaam Uitgeest Energie Coöperatie (Duec), Bergen Energie, Heiloo Energie en Alkmaar Energie. Ze hebben samen met CALorie (CAL staat voor Castricum, Akersloot en Limmen, red.) aanvullingen en aanpassingen bedacht voor de concept-RES - ofwel de voorlopige Regionale Energie Strategie - in de regio Alkmaar.

  CALorie stelt vier mogelijke windmolenlocaties voor, zoals langs het spoor tussen Castricum en Uitgeest (wind en zon) en langs de noordelijke dijk van het Alkmaardermeer (wind en zon). Of ten westen van de A9, aan de noordzijde van Uitgeest in gemeente Castricum (wind en zon), ’zodat meerdere molens in één lijn kunnen staan van Uitgeest naar Castricum’. Ook een zonneweide in de hoek spoor - Heemstederweg is een optie. ’Nu nog vogelnatuurgebied, maar ook bij anderen, zoals de Vogelwerkgroep, is er het besef dat dit gebied nauwelijks enige waarde voor vogels heeft.’

  Uitgeest is met 13.500 inwoners een stuk kleiner dan Castricum (35.500). Ook Duec heeft als streven dat toekomstige projecten voor zon en/of wind op land voor de helft lokaal eigendom zijn. Want zo ’creëer je draagvlak voor een eerlijke verdeling van lasten en lusten’. De coöperatie wil dat voor zonne-energie twee zoekgebieden worden toegevoegd aan de concept-RES: Tolweg-A9-Assum/Waldijk én de slibstort ter hoogte van Dorregeest. Bovendien ziet men in het gebied langs de A9 aan de noordzijde van Uitgeest kansen voor zon én wind.

  De politiek zit niet bepaald op één lijn met de coöperaties. De raad van Uitgeest besloot onlangs dat er geen windmolens mogen komen op het eigen grondgebied. De raad van Castricum heeft eveneens windmolens geschrapt; niet langs de provinciale weg Uitgeest-Castricum, niet langs de A9 en niet langs de oever van het Alkmaardermeer. Mede op advies van natuurorganisaties wordt tevens ’nee’ gezegd tegen zonnepanelen langs genoemde weg. In beide raden klinkt de roep om kernenergie.

  Noordhollands Dagblad
  1 reacties :

  Anoniem zei

  De Coöperaties hebben slechts 1 doel: zoveel mogelijk geld binnen harken over de rug van de belastingbetalers met behulp van de (lokale) overheid.

  Een reactie posten