Rechter wijst eisen Viruswaarheid af

Datum:
 • donderdag 10 september 2020
 • in
 • Categorie: , ,
 • Utrecht - De Staat hoeft protestgroep Viruswaarheid geen inzage te geven in documenten over het coronabeleid. De rechter in Utrecht heeft geen van de eisen die de actiegroep tijdens een kort geding had gesteld, toegewezen. 

  10-9-2020

  De rechter vindt dat niet aannemelijk is gemaakt dat Viruswaarheid belang heeft bij de opgevraagde informatie. De omschrijving daarvan is in sommige gevallen ook ’te vaag’. Bepaalde stukken waar de activisten om hadden gevraagd hebben de Staat en het RIVM ook helemaal niet voorhanden. Dat laatste geldt bijvoorbeeld voor rapporten over de zogeheten PCR-testen, die worden gebruikt om het virus op te sporen. 

  Viruswaarheid had verder notulen opgevraagd van het Outbreak Management Team, waarin onafhankelijke gezondheidsdeskundigen zitten die het kabinet adviseren over te nemen maatregelen. De uiteindelijke adviezen worden steevast openbaar gemaakt en dat is voldoende, vindt de rechter. Die is het eens met het argument van de Staat dat de OMT-leden in alle vrijheid met elkaar moeten kunnen discussiëren. Vertrouwelijkheid weegt dan zwaarder dan het belang van Viruswaarheid op volledige openheid.

  De gegevens die Viruswaarheid met het kort geding in Utrecht hoopte los te krijgen, wilde de protestgroep gebruiken in een bodemprocedure om de coronamaatregelen van de regering onwettig te laten verklaren.

  Noordhollands Dagblad

  0 reacties :

  Een reactie posten