Innovatieve, ’schone’ fabriek voor medische isotopen komt niet naar Petten, want daar zitten te veel kernreactorfans

Datum:
  • woensdag 23 september 2020
  • in
  • Categorie: , ,
  • Petten kan fluiten naar versterking van de prestigieuze Energy & Health campus met een innovatieve fabriek voor de productie van nucleaire medicijnen zónder kernreactor. Shine Medical Technologies kiest voor Groningen of het buitenland, meldt topman Harrie Buurlage.



    Daarmee grijpt Noord-Holland naast mogelijk honderden nieuwe banen en een investering van honderden miljoenen euro’s.

    Shine wil snel een grote speler worden. De eerste fabriek verrijst in de Verenigde Staten en moet in 2022 operationeel zijn. De Europese kopie van deze fabriek, waarvoor Shine een terrein ter grootte van een voetbalveld nodig heeft, moet in 2025 draaien en dan onder meer voldoende isotopen produceren om in één klap te voldoen aan de vraag van alle ziekenhuizen en gespecialiseerde kankercentra in Europa.

    Veiliger

    En dat schoner, veiliger, goedkoper, sneller en flexibeler dan de klassieke productie in een onderzoeksreactor, betoogt Shine-topman Harrie Buurlage. „Er wordt me wel eens gevraagd: wat is de catch? Die is er niet. Onze nieuwe techniek met versnellers in plaats van reactoren is echt de toekomst.”

    Buurlage stond tot april 2018 aan het roer bij de Nuclear Research en consultancy Group (NRG) in Petten, die de huidige uit 1961 stammende hoge flux reactor exploiteert. De verouderde reactor wordt vervangen door de nog te bouwen Pallas-reactor.

    Volgens Buurlage focust ’de BV Nederland’ te veel op de oude techniek van de onderzoeksreactor in Petten, terwijl er een goede kans is om ’Shine-innovatie te introduceren’. „De wereld verandert heel snel. Innovaties als die van ons lossen ook in hoge mate het probleem van radioactief afval op. Verder is er geen externe koeling nodig (zeewater, red.). Groningen heeft ook de voorkeur omdat we een locatie kunnen kiezen rekening houdend met Natura2000 en het stikstofbeleid. We voelen ons er zeer welkom.”

    Broek ophouden

    Nog ’even’, stelt Buurlage, en de wereld kan het wat de belangrijke medische isotopen betreft stellen zonder onderzoeksreactoren. „Nu al zie je dat Amerika zijn eigen broek gaat ophouden met de productie van medische isotopen.’’

    De eenzijdige overheidssteun voor de onderzoeksreactoren in Petten belemmert Shine. Buurlage heeft niks tegen Pallas of Petten, maar vindt wel dat Shine een gelijke kans moet krijgen. ,,De Nederlandse overheid zou niet langer alleen onderzoeksreactoren als oplossing moeten zien. We willen een gelijk speelveld, zonder eenzijdige financiële steun voor Pallas.’’

    Pallas-woordvoerster Anneloes Geldermans noemt Shine ’een prachtige nieuwe technologie’. ,,Maar wel een die zich nog moet bewijzen. Ook kan Shine alleen isotopen produceren voor diagnose, niet voor behandeling van patiënten.’’

    Lees ook: Kunnen we binnenkort al zonder ’medische’ kernreactor? Nee!, waarschuwen bezorgde artsen

    Noordhollands Dagblad


    0 reacties :

    Een reactie posten