Huisarts: ‘Een besmetting is iets totaal anders dan een positieve test’

Datum:
 • vrijdag 18 september 2020
 • in
 • Categorie: , ,
 • Huisarts: ‘Een besmetting is iets totaal anders dan een positieve test’

  Gisterochtend zijn bij het RIVM ruim 1700 nieuwe positieve coronatests gemeld. Dat is het hoogste aantal dat tot nu toe is gerapporteerd. Tegelijkertijd blijft het aantal ziekenhuisopnames en doden relatief laag. De positieve tests worden gezien als besmettingen. De WHO zei niet gerust te zijn op de ontwikkeling van de coronacijfers in Europa. “De weekcijfers in september zouden een wake-upcall moeten zijn,” zei directeur Hans Kluge van de Europese afdeling van de WHO.

  Wat betekenen die positieve tests nu werkelijk? Huisarts Bettina van Steenis mocht het uitleggen in het SBS-programma Dit vindt Nederland. “Een besmetting is iets totaal anders dan een positieve test. Een besmetting is dat je een ziekteverwekker bij je draagt die anderen ook ziek kan maken. Zo’n positieve PCR-test […] laat niets anders zien dan dat er op dat moment op dat wattenstokje in die neus een klein stukje RNA van een dood of levend coronavirus zit. Meer zegt die test niet,” zei de huisarts.

  Door angst zijn mensen chanteerbaar

  Ze benadrukte dat de media dit er duidelijk bij moeten vermelden. “De [coronatest] is überhaupt niet bedoeld om op grote schaal bevolkingsonderzoek te doen. Een besmetting is wat anders dan een positieve test. En hoe meer wij testen, hoe meer fout-positieve uitslagen we hebben.”

  “Ik weet hoe gevaarlijk het is wat ik zeg, maar het moet gezegd worden,” aldus Van Steenis.

  Ze ging ook in op de angst die er momenteel heerst. “Angst verlamt, angst maakt ons ziek, angst verzwakt ons immuunsysteem, angst is een slechte raadgever en beperkt ons denkvermogen, en door angst zijn mensen chanteerbaar; ze doen alles om van de angst af te komen.”

   
  0 reacties :

  Een reactie posten