Eerste bewijs dat vaccinmakers coronacrisis misbruiken voor winst: ‘Ze willen ons niet redden’

Datum:
 • dinsdag 22 september 2020
 • in
 • Categorie:
 •  Lobbywaakhond Corporate Europe Observatory (CEO) kon e-mails en transcripties van telefoontjes lezen tussen de farmalobby en de Europese Commissie. Wat blijkt?

  22-9-2020


  De farmaceutische industrie probeert de coronacrisis te gebruiken om zoveel mogelijk winst te maken.

  Via Wob-verzoeken wist de waakhond tientallen documenten boven water te krijgen. Het onderzoek van CEO laat zien dat Big Pharma niet zozeer een einde wil maken aan de coronacrisis, maar vooral geld wil verdienen. Heel veel geld. Zoveel mogelijk geld. “Ze willen ons niet redden. Ze willen winst.”

  De farmaceutische industrie investeert gigantische bedragen in lobbywerk. De grootste farmaceuten geven in Brussel jaarlijks tussen 14,75 en 16,5 miljoen euro uit aan lobbywerkzaamheden. De industrie heeft zo’n 175 lobbyisten in dienst die proberen het Europese beleid te beïnvloeden.

  De lobbyisten speelden in op de angst die leefde bij politici en drukten beleidsmakers op het hart om er vroeg bij te zijn om straks niet achter het net te vissen, onthullen de documenten.

  Onacceptabel

  Big Pharma blijkt ontzettend sluw te werk te gaan, onder meer bij de lucratieve vaccindeals die zijn gesloten met landen zoals Nederland. Farmabedrijven hebben met de EU deals gesloten voor miljoenen vaccins die mogelijk niet eens werken. Over deze deals wordt achter gesloten deuren onderhandeld. De belastingbetaler betaalt en farmaceuten die de coronavaccins maken, kunnen niet aansprakelijk worden gesteld voor schade.

  CEO-onderzoeker Olivier Hoedeman vindt dit onacceptabel. “Zelfs de namen van de onderhandelaars worden geheim gehouden.”

  “De EU-beleidsmakers moeten meer doen om het publieke belang te beschermen, te beginnen bij transparantie over de onderhandelingen en de contracten die zijn gesloten met de farmaceutische industrie. Besluitvorming over volksgezondheid, en het onderzoek naar en de ontwikkeling van medicijnen moet beter worden beschermd tegen farmaceutische bedrijven en hun lobbygroepen,” aldus Hoedeman.
  0 reacties :

  Een reactie posten