Dubbele petten: Minister Sigrid Kaag lid van invloedrijk WHO-comité

Datum:
  • vrijdag 11 september 2020
  • in
  • Categorie: ,
  • De GPMB blijkt een invloedrijk comité te zijn.

    Dubbele petten: Minister Sigrid Kaag lid van invloedrijk WHO-comité
    Tijdens de coronacrisis waren vooral minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid en premier Mark Rutte in beeld. Een ander kabinetslid, dat ook nauw betrokken is bij de corona-aanpak, bleef grotendeels buiten beeld. Haar naam is Sigrid Kaag. Zij is namens D66 minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.
    Minister Kaag blijkt ook lid te zijn van de Global Preparedness Monitoring Board (GPMB), een tak van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) die zich bezighoudt met pandemieën en uitbraken. Dit orgaan schreef in april vorig jaar dat de wereld onvoldoende voorbereid is op een pandemie. Nog geen jaar later brak er een pandemie uit.
    De GPMB blijkt een invloedrijk comité te zijn. Eén van de leden, Ilona Kickbusch, zei in een interview met NRC dat veel van haar aanbevelingen aan de WHO zijn opgevolgd. “Zo werd het pandemie-noodprogramma bij de WHO op ons advies groter gemaakt. Ook kreeg het meer geld: als je tijdens een pandemie met de bedelnap rond moet, ben je te laat. Goddank! Want dit is nu de afdeling die de coronabestrijding leidt.”
    De WHO heeft daarnaast een coronapanel geformeerd dat de aanpak van de pandemie moet doorlichten. Het panel kan daarbij de bevindingen van de GPMB gebruiken, aldus Kickbusch. Geen onbelangrijk orgaan dus.
    Samenwerking met Bill Gates
    Wie zitten er nog meer in dit comité? Anthony Fauci, Amerika’s belangrijkste corona-deskundige, en Chris Elias, voorzitter van het mondiale ontwikkelingsprogramma van de Bill & Melinda Gates Foundation. Elias houdt zich vooral bezig met de verspreiding van vaccins. Hij twitterde begin dit jaar: “Gavi is één van onze beste investeringen ooit. Meer dan 760 miljoen kinderen hebben vaccins gekregen en tot dusver zijn er 13 miljoen sterfgevallen voorkomen.”
    Gavi is een vaccingroep die wordt gefinancierd door Bill Gates en die honderden miljoenen euro’s heeft gekregen van premier Rutte. Hij zei dat Nederland een ‘trotse geldschieter’ is.
    Is het dan vreemd dat mevrouw Kaag in 2018 nog aan tafel zat met Bill Gates? “Ik kijk uit naar onze samenwerking,” twitterde ze destijds. Het gesprek ging onder andere over samenwerking op het gebied van volksgezondheid.
    Namens wie spreekt Kaag?
    En is het dan vreemd dat WHO-baas Tedros in april dit jaar zei dat hij een goed gesprek had gehad met Kaag en dat ze nog eens 100 miljoen euro had toegezegd voor de bestrijding van corona?
    Minister Kaag zit in het kabinet, maar adviseert tegelijkertijd de WHO. Namens wie spreekt zij? Namens Tedros? Of namens Gates? Ze spreekt in ieder geval niet namens het volk.
    NineForNews.nl




    0 reacties :

    Een reactie posten