Door coronacrisis hebben in Noord-Holland 1400 huishoudens en 250 bedrijven uitstel van betaling waterschapsbelasting gevraagd

Datum:
 • donderdag 24 september 2020
 • in
 • Categorie: ,
 • HEERHUGOWAARD

  Bijna veertienhonderd huishoudens en 250 bedrijven in Noord-Holland boven het Noordzeekanaal hebben tot dusverre vanwege de coronacrisis uitstel van betaling van de waterschapsbelastingen gevraagd.

   Martijn Gijsbertsen 24-9-2020

  Dat uitstel is door Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) ook verleend. Drie maanden geleden lagen die aantallen nog op respectievelijk achthonderd particulieren en tweehonderd ondernemers.

  1,2 miljoen

  In totaal gaat het om circa 1,2 miljoen euro, waarvan momenteel nog een half miljoen open staat. De meeste huishoudens en bedrijven blijken intussen toch te hebben betaald. Het restant is een fractie van de begrote belastinginkomsten van het waterschap, die zijn beraamd op 237 miljoen euro.

  Aanslagen

  Met dat geld zorgt HHNK voor schoon en voldoende water, bescherming tegen wateroverlast en veilige vaarwegen. Het waterschap heeft dit jaar 600.000 aanslagen verstuurd: 93 procent aan particulieren (187 miljoen euro), de rest aan ondernemers (vijftig miljoen).

  De afgelopen vijf jaar hebben gemiddeld duizend huishoudens en dertig bedrijven om uitstel van betaling verzocht.

  Kwijtschelding

  Er is ook om kwijtschelding gevraagd door tot dusverre 8900 particulieren en vijf ondernemers, omdat zij de waterschapsbelasting niet kunnen betalen. Normaal liggen die aantallen op 9400 en vijf tot tien per jaar, dus hier is geen sprake van een stijging door de coronacrisis.

  Noordhollands Dagblad

  0 reacties :

  Een reactie posten