Rem op steun aan bedrijven

Datum:
  • woensdag 26 augustus 2020
  • in
  • Categorie:
  • Den Haag - Bedrijven krijgen vanaf oktober in het nieuwe noodpakket voor de coronacrisis minder financiële steun.


    Leon Brandsema en Martin Visser 26-8-2020

    Het kabinet werkt aan een versobering waarbij de drempel om in aanmerking te komen voor looncompensatie omhoog gaat en bedrijven minder vergoed krijgen. 

    Vanaf oktober, als het tweede noodpakket afloopt, wil het kabinet de steun aan bedrijven inperken, zeggen ingewijden. Bedrijven krijgen nu via de NOW-regeling looncompensatie als ze 20 procent minder omzet draaien. Die drempel gaat in het nieuwe steunpakket omhoog. In de wandelgangen wordt 30 procent omzetverlies als nieuwe ondergrens genoemd. Daarnaast kijkt het kabinet naar hoeveel loon het gaat vergoeden. Nu is dat nog maximaal 90 procent van de loonsom van een bedrijf, maar dat percentage gaat omlaag. Gerept wordt van een grens rond de 70 à 80 procent. 

    Daar zou tegenover staan dat het derde steunpakket wel voor een langere periode wordt opgetuigd. Waar het eerste en tweede pakket nog voor drie en vier maanden golden, denken kabinet en polder nu aan een pakket dat tot volgend jaar zomer loopt. Daarin worden tussentijds momenten ingebouwd om te kijken of het pakket aangepast moet worden, aan de hand van de verspreiding van het coronavirus en de economische gevolgen daarvan. 

    Omvallen 

    „Er komt een striktere waterscheiding”, aldus een ingewijde. „Je kunt domweg niet alle bedrijven overeind houden, sommige bedrijven zullen gaan omvallen.” Een andere bron voegt toe: „De loonsteun uit de NOW is straks niet meer voor iedereen. Alleen voor sectoren die het loodzwaar hebben. Het doel van het kabinet verschuift van behoud van banen naar het laten overleven van bedrijven.” 

    In Den Haag klonk de roep om meer te doen voor sectoren die door de coronamaatregelen nog altijd bijna stilstaan, zoals evenementen of nachtclubs. Daarvoor werkt het kabinet nu volgens bronnen aan een soort slaapstand voor bedrijven, waarin schuldeisers geen faillissement kunnen aanvragen. 

    Ministers Koolmees (Sociale Zaken) en Wiebes (Economische Zaken) krijgen vandaag de werkgevers en vakbonden op bezoek voor overleg over het steunpakket. Ook de coalitiepartijen beginnen dan met overlegsessies waarin ze naast de begroting ook het steunpakket bespreken. Voor beide is ook steun van oppositiepartijen nodig om een meerderheid in de Eerste en Tweede Kamer te krijgen. 

    Kabinet, werkgevers en vakbonden realiseren zich dat een versobering van de steun tot ontslagen zal leiden. Ze worstelen nog met het vraagstuk hoe gedupeerde werknemers snel weer aan een baan kunnen worden geholpen, aldus een betrokkene.

    Noordhollands dagblad

    0 reacties :

    Een reactie posten