NVWA: geknoei met bestrijdingsmiddel harder straffen

Datum:
 • maandag 3 augustus 2020
 • in
 • Categorie: ,
 • De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) gaat harder optreden tegen overtredingen met gewasbeschermingsmiddelen en biociden. 

  3-8-2020  De NVWA richt zich hierbij op gebruikers en verkopers van de middelen.

  Eind mei meldde de NVWA dat slechts 67% van de telers met een buitenteelt zich in 2019 aan de regels hield bij het bespuiten van gewassen. In 2016 was dat nog 80%. Buitenteelten zijn gewassen die in de open lucht worden geteeld, zoals akkerbouwgewassen, vollegrondsgroenten, fruit en sierteelt. Daarom verscherpt de NVWA de controle op gewasbeschermingsmiddelen. Het nieuwe beleid gaat 17 augustus in.

  Zwaarder straffen

  Bij het bepalen van de straf kijkt de NVWA naar de ernst van de overtreding en in hoeverre er gevaar is ontstaan voor mens, dier of milieu. Bepaalde overtredingen worden zwaarder bestraft dan voorheen. Ook gaat de NVWA eerder maatregelen opleggen.
  De autoriteit gaat harder optreden tegen veelplegers. Bij meerdere overtredingen tegelijk worden boetes bij elkaar opgeteld, bijvoorbeeld als een teler geen gekeurde spuit gebruikt en ook nog een verboden middel gebruikt. De boetes kunnen door deze stapeling fors oplopen, stelt de NVWA.

  Regels steeds strenger

  De regels voor het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen zijn de afgelopen jaren steeds strenger geworden. Telers moeten driftbeperkende technieken gebruiken om te voorkomen dat bestrijdingsmiddel in het oppervlaktewater terechtkomt.
  Jan-Engwerda-2018

  1 reacties :

  Anoniem zei

  Als het kalf verdronken is dempt men de put.
  Het is al jaren bekend dat er veel te veel met gif gespoten wordt alleen wordt het oogluikend toegestaan door gemeentes en de diverse diensten.
  De milieudienst controleert jaarlijkse NADAT de dienst eerst bekend maakt dat ze komen controleren en dan nog worden er nadat gewaarschuwd is overtredingen geconstateerd. Zo werkt het nu eenmaal in Nederland, zelfs uitwaterende sluizen doet er aan mee door niet meer te melden waar de watervervuiling het ergst is.

  Een reactie posten