Paul Buitink in gesprek met auteur en geopolitiek expert Willem Middelkoop over de economische gevolgen van de coronacrisis en de grote reset.
Een nieuwe bankencrisis is onafwendbaar: Willem Middelkoop en Paul Buitink
Paul Buitink in gesprek met auteur en geopolitiek expert Willem Middelkoop over de economische gevolgen van de coronacrisis en de grote reset.
Vooral in de VS lopen zaken uit de hand. Komende verkiezingen zullen essentieel zijn. De strijd met China is heel verontrustend. VS sturen mogelijk zowel bij China als Duitsland aan op schuldsanering.
Tussen VS en China is er in zekere zin sprake van mutual assured economic destruction maar toch zijn er veel grijstinten en escaleert de boel.
De groeiende vraag naar goud is wereldwijd maar komt nu vooral ook uit de VS. Funds managers ontkomen er niet meer aan. Op Comex wordt er ook steeds meer om fysieke levering gevraagd. ETFs stromen ook vol. Als gevolg hiervan kan de goudprijs zo naar 3000 dollar.
Willem legt uit hoe een goudrevaluatie of dollardevaluatie werkt. Of de markt of centrale bankiers dwingen het af.
Het thema komende tijd zal zijn dat inflatie terug is. Bedrijven verhogen prijzen omdat ze minder omzet hebben. Ongelijkheid tussen arm en rijk nemen toe. Monetair beleid helpt vooral de rijken.
Willem verwacht geen volledige lockdown meer. Maar economische schade van eerste lockdown is echter zo groot dat we komende tijd veel faillissementen gaan zien. We gaan richting nieuwe bankencrisis. Overheden gaan steeds meer belangen nemen in banken en bedrijven, gelijk aan Japan. Het staatskapitalisme.
Mensen vluchten als gevolg hiervan naar edelmetaal, maar ook aandelen. Er zal ook druk op pensioenfondsen staan om zich in te dekken.
Willem vindt CafeWS beter dan de publieke zenders geen om zijn verhaal te vertellen.
Na de verkiezingen in de VS denkt hij dat het IMF een grotere rol gaat pakken, bijvoorbeeld door SDRs te scheppen.
De heren bespreken ook kort de situatie rondom de euro en de tijdelijke kracht als gevolg van het politieke akkoord in Brussel. Willem toont zich een voorstander van de euro. We moeten alleen niet braafste jongetje uit de klas zijn.
Een grote schuldsanering is noodzakelijk. Een reset is inmiddels een modewoord. Ook vermogensongelijkheid zal worden aangepast in de reset.
Crypto profiteert, als nieuwe asset klasse, buiten het systeem ook van de ongekende geldcreatie.
In NL dreigt een economische kaalslag.
Willem's advies blijft: zorg voor assets buiten het systeem. Mensen met kleine beurs zouden bijvoorbeeld wat zilver kunnen kopen, of bitcoin.
1 reacties :
Zoals gewoonlijk is de gewone man weer het haasje. Zodra Alexander en zijn bruid de vlucht nemen naar Argentiniƫ weten we hoe laat het is en natuurlijk zit Rutte dan al hoog en droog op een veilige plek, maar dat de pleuris uitbreekt is zo zeker als 1+1 2 is.
Een reactie posten