Het Corona-debat en de Noodwet

Datum:
 • vrijdag 14 augustus 2020
 • in
 • Categorie: ,
 • De Noodwet: je zou wel gek zijn als je er mee in zou stemmen. ....

  Het Corona-debat en de Noodwet

  Noodwet1
  Dat het ingelaste Corona-debat een klucht werd hadden we verwacht, maar het diende toch een doel: wie nu nog voor de Noodwet stemt is geschift.
  Als gezegd: we verwachtten er niet veel van, en dat kwam uit. De hoofdelijke stemming aan het einde van het debat werd een chaos: “de coalitie is weggerend” en in de talkshows sprak men er schande van. Tumult!
  Dat was wel jammer allemaal, maar niet zonder precedent. Al die commentarieerders met meer verontwaardiging dan kennis van zaken, pfff. Ooit werden in de Tweede Kamer stemmingen uitgesteld door de voorlopers van het CDA in de gelegenheid te stellen zich achter een speciaal daartoe bestemd gordijn te verbergen. Dan was er een te laag quorum en werd zo een stemming voorkomen. Daarin zit ook de herkomst van het woord gordijnbonus.
  Dat de coalitie de kuierlatten nam was een slechte zaak, maar derhalve niet zonder precedent. Of dat niet goed is voor het aanzien van de Kamer? Vast niet, maar hoe meer je van politiek weet des te meer het je tegen gaat staan als je er een moreel kompas op los laat. De vraag zou dan ook kunnen zijn of je dat als leidraad moet nemen? Persoonlijk geloof ik niet dat dat heel verstandig is. Blijkbaar hun eigen hypocrisie niet beseffend lees je bij de staatsomroep:
  Ook de regeringspartijen kijken inmiddels zelf kritisch terug op hun eigen rol.
  Doe me een lol zeg! Alsof de kluchtigheid van het kabinetsgezwatel al niet erg genoeg was:
  De ophef ontstond naar aanleiding van een motie van PVV-leider Wilders. Daarin stond dat zorgmedewerkers naast de eerder toegezegde bonus van 1000 euro structureel een forse loonsverhoging moeten krijgen. Het kabinet had die motie ontraden. Minister Van Ark zei in het debat dat er al “positieve cao-ontwikkelingen” zijn en dat een extra verhoging niet realistisch is, “gegeven ook de zorgelijke economische situatie”.
  En die zorgelijke economische situatie wordt nog eens versterkt door de capitulatie van de premier enige weken terug voor de eisen van Zuid-Europese landen, die ons land minimaal 30 miljard gaan kosten met een paart pennenstreken.
  Zei ik hierboven niet al dat hoe meer je weet, des te ernstiger je bezwaren tegen het hanteren van een moreel kompas aangaande politiek handelen zullen zijn?
  De Noodwet
  Dat brengt ons op het volgende punt na de klucht van woensdag (die dinsdag mogelijk nog een vervolg krijgt): wil je een kabinet dat zo klungelt als dit vrijwel onbeperkte macht geven? Want vrijwel onbeperkte macht geeft deze Noodwet – waarvan de doorvoering is uitgesteld – die ik eerder al bestempelde als een Constitutionele Staatsgreep (de tweede poging in 10 jaar, overigens).
  Ook op de nog gewijzigde vorm is veel aan te merken (zoals door prof. dr. Wim Voermans):
  Het nieuwe (aangepaste) wetsvoorstel Tijdelijke wet maatregelen Covid-19 van 13 juli 2020 – de tweede poging tot een wetsvoorstel – zou een echte verbetering worden van Ontwerp van een aantal weken geleden, beloofde de Minister van VWS voor een aantal camera’s: het zou rekening houden met de kritiek die op het eerdere ontwerp was geuit. Ik zie daar helaas niet zo heel veel van terug.
  De objectieve bezwaren vanuit democratisch zijn legio, en bovendien zo breed dat je wel gek zou zijn als je er mee in zou stemmen. En het politieke gedrag tijdens het debat van woensdag illustreerde dat ook nog eens.
  Opdat wij niet vergeten.
  Veren Of Lood  1 reacties :

  Anoniem zei

  We worden naar de slachtbank geleid door de goedlachse Rutte. Geen geld voor zorgpersoneel, maar wel miljarden voor de salarissen in Frankrijk en belastingverlaging in Spanje en dan nog volhouden dat er geen geld is. Dat klopt, Rutte heeft het WEGGEGEVEN.
  Het ergste is dat er eerdaags weer een lockdown aan zit te komen melden verschillende media in het buitenland. In Australië is iedereen al opgesloten om niets. https://www.xandernieuws.net/algemeen/7-doden-op-5-miljoen-inwoners-en-toch-in-strengste-lockdown-ter-wereld/
  Wie de werkelijke cijfers opzoekt komt tot verbijsterende conclusies: https://www.worldometers.info/coronavirus/country/australia/
  Oostenrijk is een land binnen de EU met een aantal Coronadoden beneden de 1000. In Zweden gaat het leven zijn normale gang, per 1000 inwoners minder doden als bij ons en slechts beperkte maatregelen met als gevolg dat daar de economie niet is ingestort.
  Voor wie het allemaal te lastig is en blijft geloven in de praatjes van Rutte en de Jonge moet zich eens achter de oren gaan krabben, nu kan hij/zij dat nog doen want eerdaags moeten we slaafs de bevelen gaan opvolgen van Rutte en de rest van de tirannen. Ook op internet zijn de gegevens steeds lastiger te vinden maar voor wie zoekt lukt dat nog wel, totdat ook de officiële gegevens gecensureerd worden door de nieuwe machtshebbers.

  Een reactie posten