Afbraak van de democratie

Datum:
  • donderdag 6 augustus 2020
  • in
  • Categorie: ,
  • Met nog een half jaar te regeren in zijn derde ambtstermijn, maakt Rutte de balans op. 



    Afbraak van de democratie

    Screenshot_69
    (Door: Käthie Schene)
    Met nog een half jaar te regeren in zijn derde ambtstermijn, maakt Rutte de balans op. Een ding waar Rutte zich al jaren aan stoort is de rol van de Eerste Kamer. Hij is klaar met de situatie dat ieder kabinet halverwege de rit de meerderheid kan verliezen in de Eerste Kamer en met oppositiepartijen moet onderhandelen om nieuwe plannen erdoor te krijgen.
    Terwijl alle aandacht is gericht op de spoedwet, heeft Rutte (VVD) een dag voor zijn vertrek naar de Europese top, samen met minister Kajsa Ollongren (D66), een wetsvoorstel ingediend. Zij willen dat de Grondwet wordt aangepast met als doel de Eerste Kamer op afstand te zetten. Rutte deed altijd wat luchtig over het ontbreken van een meerderheid in de Eerste Kamer. Als het zich voordeed viel er volgens hem altijd wel een mouw aan te passen. Nu hadden de coalities Rutte-I en Rutte-II vanaf het begin al geen meerderheid in de Eerste Kamer. Rutte-III verloor halverwege de rit de meerderheid. Toch wil het kabinet dit in de toekomst voorkomen. Volgens Rutte en Ollongren is er te veel nadruk komen te liggen op het politieke karakter van de Eerste Kamer.
    Maar waar het in feite op neerkomt, is dat de oplossing wordt gezocht in het nog meer afpakken van de invloed van de kiezers. Nu kan de kiezer nog elke vier jaar stemmen bij de Provinciale Statenverkiezingen om zo indirect mee te beslissen over de samenstelling van een nieuwe Eerste Kamer. Het kabinet wil nu minder directe koppeling aan de verkiezingsuitslag en wil hiermee een vertraging inbouwen.
    Het voorstel is dat de Eerste Kamer elke zes jaar wordt vervangen, in twee fasen, na drie jaar de eerste helft van de senatoren en na drie jaar de andere helft. Dit was ook de situatie tot 1983. Abrupte veranderingen met een Senaat waar bijvoorbeeld het Forum voor Democratie in één klap de grootste wordt, zijn dan niet meer mogelijk. Geleidelijke verandering wordt de norm. Door de senatoren van de Eerste kamer een termijn van zes jaar te geven, hoopt het kabinet op een meer zuivere rolverdeling tussen Eerste en Tweede Kamer. Die is ongetwijfeld gediend met meer afstand. En zo worden wij als kiezers nog meer op afstand wordt gezet.
    h/t “Ben”

    E.J. Bron

    www.ejbron.wordpress.com

    0 reacties :

    Een reactie posten