’Viruswaanzin’ verliest kort geding tegen coronaregime

Datum:
 • zaterdag 25 juli 2020
 • in
 • Categorie: ,
 • ’Regels zijn niet disproportioneel’ 


  25-7-2020

  Actiegroep Viruswaanzin heeft het kort geding tegen de Nederlandse staat, met als inzet het schrappen van alle coronamaatregelen, verloren.

  In het schriftelijke vonnis van de rechtbank in Den Haag staat dat het kabinet zich baseert op de deskundige adviezen van het Outbreak Management Team. Daardoor handelt de overheid voldoende zorgvuldig en zijn de getroffen vrijheidsbeperkende maatregelen niet onrechtmatig. 

  Viruswaanzin eiste dat de overheid stopt met noodverordeningen en coronamaatregelen, waaronder de regel dat Nederlanders 1,5 meter afstand van elkaar moeten houden. De actiegroep bestrijdt dat corona gevaarlijker is dan de griep. Andere virussen zijn veel gevaarlijker, betoogt ze. Ook vinden ze de coronamaatregelen een inbreuk op de grondrechten van de burger. 

  De rechter schaart de kritiek onder ’populairwetenschappelijke discussie over aard, ernst en aanpak van het coronavirus’, maar dit betekent niet dat de door de overheid gekozen aanpak onjuist is. „Het gaat hierbij niet alleen om de ernst van de ziekteverschijnselen en (een schatting van) het percentage besmette mensen dat aan de ziekte zal overlijden, maar ook om het risico op massale besmetting en verspreiding en als gevolg daarvan overbelasting van het zorgsysteem. De Staat komt bij zijn afweging van al deze belangen een grote mate van beoordelingsvrijheid toe. Het is niet aan de rechter in kort geding om een ’battle of experts’ te beslechten”, aldus het vonnis. De voorzieningenrechter noemt de maatregelen, die bovendien al zijn versoepeld ’niet disproportioneel’. 

  Het kort geding diende donderdag 25 juni, maar lag tijdelijk stil omdat Viruswaanzin vond dat de rechter bevooroordeeld was. De wrakingskamer besloot echter dat de rechter niet hoefde te worden vervangen. De magistraat kon de zaak vervolgens hervatten.

  Eerder verloor Viruswaanzin twee keer een kort geding tegen het uitvaardigen van een demonstratieverbod op het Malieveld. De actiegroep wil op 1 augustus opnieuw demonstreren.

  Noordhollands Dagblad
  0 reacties :

  Een reactie posten