Vijf keer meer groene stroom in regio Alkmaar op te wekken:

Datum:
 • woensdag 15 juli 2020
 • in
 • Categorie: , , ,
 • ALKMAAR   pleidooi voor extra windmolens langs wegen, meer zonneparken op bedrijventerreinen en winkelcentra
  Met plaatsing van extra zonnepanelen en windmolens kan tot 2030 vijf keer meer groene stroom in de regio Alkmaar worden opgewekt dan nu het geval is.

  Door ruimte langs onder meer wegen, kanalen, vaarten, dijken en sporen te benutten, kan de duurzame energieproductie naar een half miljard kilowattuur worden opgevoerd. Dat staat gelijk aan het gemiddeld verbruik van bijna 286.000 huishoudens.

  Locaties

  Zeven gemeenten - Alkmaar, Bergen, Castricum, Heerhugowaard, Heiloo, Langedijk en Uitgeest - hebben samen 25 locaties aangewezen waar zonneparken en turbines een plek zouden kunnen krijgen. Het gaat om in totaal 277 hectare oppervlakte en achttien windmolens.
  Tot de ’zoekgebieden’ behoren onder meer de A9, de N9 (Koedijk-Zijpersluis), de N504, de N194/Westfrisiaweg en de N203 (Uitgeest-Krommenie). Ook bedrijventerreinen als Boekelermeer (Alkmaar/Heiloo), Alton/Zandhorst (Heerhugowaard), Breekland en Zuiderdel (Broek op Langedijk) bieden kansen.

  Daken

  Voor opwekking van zonne-energie kan volgens de gemeenten het beste gebruik worden gemaakt van daken van winkelcentra, bouwmarkten, tuincentra en andere grote ondernemingen, parkeerplaatsen en geluidsschermen. Ook ’wachtlandschappen’ - braakliggende grond die wacht op ontwikkeling - kunnen tijdelijk worden benut.

  Geclusterd

  De groene stroom kan het beste worden opgewerkt daar waar het gebruik het hoogst is, en zo veel mogelijk geclusterd. Windmolens zouden niet in de duinen moeten komen, maar zo veel mogelijk langs natuurlijke lijnen in het landschap, zoals wegen of vaarten. Landbouwgronden die waardevol zijn voor de voedselproductie zouden juist moeten worden ontzien.

  Uitgewerkt

  De mogelijkheden worden komend jaar met inwoners, ondernemers, overheden, grondeigenaren en anderen verder uitgewerkt.
  Noordhollands Dagblad

  0 reacties :

  Een reactie posten