Kwade apotheker Pé Daalemmer over paracetamols met kankerverwekkende stoffen:

Datum:
 • zondag 19 juli 2020
 • in
 • Categorie:
 • 'Dit tast mij erg aan in mijn beroep, en als kwaliteitsbewaker van medicijnen'


  19-7-2020
  Peter de Haan, beter bekend als artiest Pé Daalemmer, maakt zich ontzettend kwaad dat hij als apotheker niet meer goed weet wat hij verkoopt, nu paracetamols vervuild blijken met kankerverwekkende stoffen.
  „Ik kan niet meer altijd instaan voor de kwaliteit van mijn producten. Dit tast mij erg aan in mijn beroep, en als kwaliteitsbewaker van medicijnen”, zegt De Haan.
  Vorige week onthulden NRC en Zembla dat de grootste producent van paracetamol ter wereld, het Chinese Anqiu Lu’an, paracetamol verkoopt met kankerverwekkende stoffen. Ook in de Nederlandse apotheken, drogisterijen en supermarkten zijn de pillen in omloop. Om welke merken het precies gaat is onbekend. Ook De Haan heeft geen enkel idee.
  Om daarachter te komen laat brancheorganisatie de KNMP op eigen initiatief onderzoek doen naar de pijnstillers. Toezichthouders achten een onderzoek niet noodzakelijk. De resultaten worden pas over twee maanden verwacht, laat woordvoerder Dennis Mulkens weten.
  Tot die tijd moet De Haan tegen klanten zeggen dat hij simpelweg niet weet of zijn paracetamol gevaarlijk is. „Sommige mensen komen hier met pakjes uit de supermarkt met de vraag of ze nog veilig zijn. Anderen vragen of ze überhaupt nog wel moeten slikken? Ik kan de mensen niet geruststellen.”

  Vijftig voor een euro

  Vroeger zag het werk er anders uit, zegt De Haan „In een laboratorium stond je zelf alles uit te voeren. Dan schreef je precies op welke grondstoffen erin gaan, met een analysecertificaat van de kwaliteit. Stel dat achteraf iets fout gaat, dan kan je precies achterhalen wat waar naartoe is gegaan en kan je gepast handelen.”
  De Haan erkent dat dat niet heel efficiënt was, maar Nederland is nu te ver doorgeslagen naar de andere kant, vindt hij. De apotheker ziet met lede ogen aan hoe de productie van geneesmiddelen onder druk van kostenbesparing wordt uitbesteed naar lagelonenlanden als China en India. „We zijn in Nederland zover gedegradeerd dat ik geen idee meer heb wat ik verkoop. Maak paracetamol dan maar twee keer zo duur.” Vijftig stuks zijn nu voor een euro te verkrijgen.
  Hij heeft niet overwogen de pillen in de ban te doen, maar zegt er wel altijd bij dat er mogelijk kankerverwekkende stoffen inzitten. De Haan: „Mensen met veel pijn kunnen veel baat hebben bij paracetamol. Hen zou ik het zeker niet ontraden. Alternatieve pijnstillers hebben zo nodig nog meer nadelen dan deze mogelijk vervuilde paracetamols.”
  Logo van de Dagblad van het Noorden

  0 reacties :

  Een reactie posten