Groep Niedorpers ’verbijsterd’ over gang van zaken in gemeenteraad Hollands Kroon: ’Wat kunnen wij als omwonenden nu nog wel vertrouwen?’

Datum:
 • maandag 6 juli 2020
 • in
 • Categorie: ,
 • De ’werkgroep verontruste Nieruppers’ is verbijsterd dat college en raad van de gemeente Hollands Kroon een eerder weggestemd voorstel voor de huisvestiging van arbeidsmigranten aan de Westerweg 27 te Nieuwe Niedorp alsnog te willen honoreren.

  Casper Duin  6-7-2020 

  ,,Wij als werkgroep vinden het onbegrijpelijk dat dit zomaar mogelijk is’’, zo schrijft de groep in een boze brief aan de raad.
  Het ordevoorstel voor de vestiging van arbeidsmigranten aan de Westerweg werd afgelopen donderdagavond, tot verrassing van velen, door Senioren Hollands Kroon (SHK) op de agenda gezet.
  Het ordevoorstel werd in meerderheid aangenomen. Volgens Jip Pankras, fractievoorzitter van SHK, was de ommezwaai veroorzaakt door de urgentie van het onderwerp. ,,Het tekort aan huisvesting voor arbeidsmigranten is zo nijpend, als er nu geen vaart wordt gemaakt raken ondernemers op dit gebied nog verder achterop’’, zo stelde hij eerder.
  De werkgroep verontruste Nieruppers hekelt de gang van zaken. ,,Het is mogelijk staatsrechtelijk onjuist om dit voor de omwonenden zeer belangrijke onderwerp zomaar weer toe te voegen. Belanghebbenden hebben nu niet de gelegenheid om te reageren middels bijv. de inspreekavond om daar met de gemeenteraad van gedachten te wisselen over dit onderwerp. Zeker niet omdat de vergadering ook digitaal is.’’
  De groep schrijft het ’vreemd' te vinden dat het plan voor zowel grootschalige (tweehonderd personen) huisvesting en kleinschalige (veertig personen) huisvesting aan de Westerweg 27, dat in februari/maart door de meerderheid van de gemeenteraad is afgestemd, nu weer in ongewijzigde vorm (veertig personen) door de gemeenteraad zou kunnen worden aangenomen’.
  ..Dit lijkt ons op een tombola of loterij zonder nieten en dat zet toch wel een bijl in de wortel van de democratie. Wat kunnen wij als omwonenden nu nog wel vertrouwen..’’

  Precedent

  ,,Het gevaar om in te stemmen met het voorstel van de gebroeders De Boer zit in het feit dat de gemeenteraad hiermee een precedent kan scheppen. Het betreft namelijk huisvesting die dan niet nabij een bedrijfsgebouw, waar de ondernemer is gevestigd, is gesitueerd en dat impliceert bij toestemming van uw gemeenteraad dat alle tuinders in de gemeente bij schuurcomplexen of andere gebouwtjes, waar zij zelf niet woonachtig of gevestigd zijn, nu aanvraag kunnen doen voor kleinschalige huisvesting tot veertig personen. Zonder toezicht en zonder controle met alle mogelijke gevolgen van dien. Dit staat haaks op de visie die uw gemeenteraad medio oktober 2019 heeft uitgesproken.’’
  Noordhollands Dagblad

  3 reacties :

  Anoniem zei

  Bananen gemeente Hollands Kroon. Wanneer start SHK eens een onderzoek naar de wat voorheen koppelbazen praktijken genoemd werken die onder het mom van arbeidsmigranten veelvuldig worden toegepast. Bijvoorbeeld verhuur van Roemeense arbeidsmigranten door een Roemeens uitzendbureau aan een Engels uitzendbureau die ze weer door verhuurd aan een Nederlands uitzendbureau die ze vervolgens onderbrengt bij bedrijven in de gemeente Hollands Kroon?

  Anoniem zei

  En waar blijven de cijfers waar ze het steeds over hebben??

  Anoniem zei

  Anoniem 1, gebeuren zulke dingen? Wat is dan het verdienmodel?

  Een reactie posten